Читај ми!

Dačić: Odnosi Srbije i EU nikad bolji

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da odnosi Srbije i Evropske unije nikada nisu bili bolji jer, kako je dodao, "ne želimo da lažemo jedni druge". Učinićemo sve da našu zemlju približimo i uvedemo u EU, istakao Dačić.

Na 12. Ekonomskom samitu u Beogradu premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da odnosi Srbije i Evropske unije nikada nisu bili bolji jer "ne želimo da lažemo jedni druge".

"Ranije smo imali prilike u kojima smo pre podne lagali EU, po podne naše partnere sa istoka, a uveče sami sebe. Ne želimo da lažemo jedni druge, nema šta da lažemo i učinićemo sve da našu zemlju približimo i uvedemo u EU", rekao je Dačić na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu.

Dačić je naveo da, prema rečima samih zvaničnika EU, odnosi Srbije i EU nikada nisu bili bolji, dodajući da će Srbija učiniti sve da EU ne postavlja uslove koje Beograd ne može da ispuni.

Premijer je rekao da je Vlada Srbije nema preči zadatak od ekonomskog oporavka zemlje i da niko nema prava da taj oporavak ugrožava svojim neradom ili neodgovornošću.

Dačić je na Ekonomskom samitu u Beogradu istakao da od ekonomskog oporavka zavisi i realizacija svih drugih ciljeva koje je postavila Vlada Srbije, a to su dobri ekonomski odnosi sa Kinom, Rusijom, zemljama BRIK-a, ali, svakako, i zemljama Evropske unije.

Prema njegovim rečima, strani, ali i domaći investitori, moraju imati povoljan ambijent za ulaganje i zato je Vlada spremna da čuje predloge onih koji bi, kako je naglasio, pored vlade, trebalo da imaju glavnu reč u uslovima ekonomske krize.

Nabrajajući probleme sa kojima se suočava Srbija i mere koje bi trebalo da preduzme, Dačić je rekao da je neophodno favorizovanje proizvodnje namenjene izvozu, uz opasku da je poljoprivreda jedna od najvećih izvoznih šansi, ali i ukidanje nepotrebnih administrativnih prepreka koje otežavaju realizovanje investicija ili, čak, dovode do toga da se od investiranja odustane.

"Mnogi su zbog toga odustali od investicija i zato jeste u našem interesu da pojednostavimo sistem odlučivanja", naglasio je Dačić.

Prepoloviti deficit

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da bi Vlada Srbije u četvrtak trebalo da utvrdi predlog zakona o budžetu za 2013. godinu koji predviđa da se budžetski deficit prepoloviti na 3,5 odsto BDP-a.

Dinkić je na 12. Ekonomskom samitu rekao da je plan da se sa takvim deficitom u 2013. zaustavi rast javnog duga, a zatim i da se drastično obori u 2014. godini.

Kako je naglasio, Vlada ima ozbiljnu i tvrdu nameru da prepolovi budžetski deficit, iako nisu svi ministri srećni zbog predloženog budžeta za narednu godinu.

Prema rečima Dinkića, da bi se sve to realizovalo u praksi, donet je i srednjoročni program reformi sa strukturnim merama koje podrazumevaju poboljšvanje poslovne klime, nastavak ukidanja parafiskalnih nameta i dodatno uprošćavanje sistema plaćanja poreza tako što će se u narednih godinu i po dana potpuno preći na elektronske poreske prijave.

Ministar finansija rekao je da predstavnici MMF-a prate izradu budžeta za 2013. godinu i da će se, posle usvajanja tog budžeta, videti da li će ti razgovori preći na viši nivo, za šta je Vlada Srbije zainteresovana.

"Mi imamo stalne razgovore sa MMF-om, sad su oni na tehničkom nivou. Moji saradnici su, dok sam bio u Abu Dabiju, svaki dan imali razgovore. Oni će biti nastavljeni i ovih dana", precizirao je ministar.

NBS neće dozvoliti preprodaju deviza

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković upozorila je da centralna banka neće dozvoliti da neka banka jeftino kupuje devize na domaćem tržištu i prodaje ih po višoj ceni i to u vreme krize u Srbiji, kada su devize oskudan resurs.

NBS će i ubuduće pomno pratiti devizno tržište u Srbiji, naglasila je guvernerka Tabakovićeva na panelu o stabilnosti kursa u okviru 12. Ekonomskog samita Srbija.

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov rekao je da u vremenu krize zemlje sa fiksnim kursom valute inflaciju regulišu preko snižavanja plata i velikim otpuštanjima radnika, da bi bila održana konkurentnost privrede, što je neodrživo za Srbiju.

Sumirajući efekte takve ekonomske politike, Gligorov je rekao da bi se to odrazilo na usporavanje izvoza, a to se reflektuje na povećanje deficita spoljne trgovine i na povećanje javnog duga.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je ukidanje 128 parafiskalnih nameta, veoma dobra odluka Vlade, koju poslodavci pozdravljaju.

Atanacković je rekao da privrednike najviše brine kada će biti ukinute prepreke za poslovanje, a posebno kada će biti poboljšan pravosudni sistem koji usporava privrednike.

Ekonomski samit Srbije, 12. po redu, održava se u Beogradu pod nazivom "Stvaranje celovite slike o budućnosti Srbije".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи