Читај ми!

"Srbija nikl" ne odustaje

Uprkos velikom otporu javnosti, kompanija "Srbija nikl" najavila da će zatražiti dozvolu za istraživanje lažišta nikla na Mokroj gori. Procene su da Srbija ima zalihe nikla vredne 100 milijardi dolara, istakao vlasnik te kompanije Radoslav Vučković. Ministar Milan Bačević i direktor parka Mokra gora Emir Kusturica dogovorili da se na tom području počne sa istraživanjem voda, dok istraživanja nikla neće biti.

Ni stručna rasprava o niklu na Rudarsko geološkom fakultetu nije završila jedinstvenim stavom. Stručnjaci uveravaju da je istraživanje čist i neophodan posao kako bi se znalo kojim prirodnim resursima Država raspolaže.

Predstavnici lokalnih sredina gde su potecijalna ležišta nikla i dalje ne žele istraživanja u strahu od zagađenja. Investitor "Srbija nikl" ne odustaje od tog posla.

Struka je jasna. Srbija raspolaže znatnim ležištima rude nikla koja zahtevaju dalje istraživanje.

Za niklom se po našoj zemlji, kažu stručnjaci, intenzivno tragalo u prošlom veku, bilo je i eksploatacije i nikakvih posledica na životnu sredinu nije bilo. Savremene metode istraživanja su, tvrde, još bezbedne.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Rade Jelenković rekao je da u osnovi geološka istraživanja ležišta nikla u Srbiji ne utiču na životnu sredinu.

"I sva ta geološka istraživanja se saglasno zakonskom propisima vrše u skladu sa određenim standrdima koji su i na domaćem i na internacionalnom planu jako visoki", naveo je Jelenković.

Stručnjaci su pokazali i kako kažu, realne slike rudnika nikla u svetu u čijoj okolini se nesmetano živi. Direktor Borskog rudnika objašnjava da je grad Bor pravi primer za to.

"Polazim uvek od onog primera pošto sam dete sa sela. Dve su štale jedna pored druge u jednoj štali možete ručati a drugu možete odmah zatvoriti. Znači sve zavisi od ponašanje domaćina", rekao je direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Zbog straha od zagađenja, u sredinama gde su planirana istraživanja, predlažu i da se građani o tom poslu sa niklom izjasne na referendumu. Srpski nikl je goruća tema u javnosti a ključalo je i u prepunoj sali Rudarsko-geološkog fakulteta.

"Vlada mora da bude servis građana, a građani su na lokalnoj samoupravi. I lokalna samouprava mora oko ovako ključnih stvari da sprovede referendum", rekao je Ivo Pantelić iz Opštine Topola.

Prema njegovim rečima, ta opština poziva investitore, predstavnike struke i javnost da se suoče na licu mesta sa svim adutima uz prisustvo tih ljdi tamo.

Dragica Tomašević-Petronijević iz opštine Aranđelovac rekla je da prilikom dobijanja eksploatacionog prava investitor mora dobiti saglasnost od opštine da mogu da vrše tu vrstu eksploatacije.

"Ja bih još jednom rekla da je opština Aranđelovac usvojila prošle godine prostorni plan a pre toga generelni plan gde ovaj lokalitet nije tretiran ni za geolološka istraživanja niti za eksploataciju nikla. Što znači ako uđu u istraživanje i u eksploatciju moraće da se menja i prostorni i generalni plan", navela je Dragica Tomašević-Petronijević.

I pored pritiska javnosti u "Srbija niklu" kažu da ne odustaju od posla u našoj zemlji, uz objašnjenje da su u svetu vrlo priznata kompanija. Ne kriju ni da žele da otvore rudnike ako istraživanja pokažu rezerve i isplativost posla.

"Mi smo dobili dve koncesije na istraživanja 100 kvadratnih kilometara u okolini Aranđelovca, Topole i Kragujevvca i 100 kvadratnih kilometara Trstenik - Vranjačka Banja. Upravo smo sada pripremili novu aplikaciju za Mokru goru, aplicirali smo i u Republici Srpskoj", kaže vlasnik "Srbija nikla" Radoslav Vučković.

Ekolozi i predstavnici zelenih smatraju da Srbiji ne treba istraživanje nikla jer je to uvod u eksploataciju. Traže o tome i javnu raspravu u Skuštini Srbije.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво