Читај ми!

Nerealna cena gasa

Gas neće poskupeti do kraja godine, rekao direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i ukazao da cena nije realna i da se održava zbog loše ekonomske situacije i socijalne sigurnosti. "Srbijagas" u ovom trenutku gas prodaje po 35 dinara, a trebalo bi da ga prodaje po 47 dinara, rekao Bajatović.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da gas neće poskupeti do kraja godine, a biće nabavljene i dovoljne količine energenata za grejanje u predstojećoj sezoni.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Bajatović je ukazao da cena gasa nije realna i da se održava zbog loše ekonomske situacije i socijalne sigurnosti.

"Srbijagas u ovom trenutku gas prodaje po 35 dinara, a trebalo bi da ga prodaje po 47 dinara. Tu se radi o standadru stanovništva, poskupljuje i cena usluge daljinskog grejanja, a sve se to odražava na standard stanovništva. Zato je Vlada odlučila da se cena gasa ne povećava do kraja godine", kazao je Bajatović.

On je podsetio da će od naredne godine cenu gasa određivati nezavisno telo – Agencija za energetiku. Prema njegovim rečima, cena gasa trebalo bi da se usklađuje kvartalno, na tri meseca u skladu sa prikazima troškova.

"Biće nešto slično kao sa cenom derivata, samo što su promene u gasnom sektoru sporije, jer se cene usklađuju kvartalno, na svaka tri meseca".

Bajatović je ukazao na velika dugovanja ovom preduzeću kojem se duguje 800 miliona evra, dok sam "Srbijagas" bankama duguje 630 miliona evra.

"Sa ovom cenom gasa, čak i uz najavljeno poskupljenje cene grejanja, većina toplana neće moći da kupi mazut i neće moći da plati isporučene količine gasa. Nama daljinski sistemi grejanja duguju 16 milijardi dinara", rekao je Bajatović, dodajući da se do kraja grejne sezone ne očekuje smanjenje tog duga, već samo povećanje.

Bajatović je, ipak, istakao da će, kako bi se obezbedila socijalana stabilnost, biti obezbeđene dovoljne količne energenta.

"Ono što ne platimo na mostu platićemo na ćupriji. Pre ili kasnije, ono što 'Srbijagas' ne može da plati iz svog poslovanja moraćemo da platimo kao javni dug", upozorio je Bajatović.

Bajatović je rekao da će Srbija od iduće godine dobiti dodatno sniženje od 50 dolara za 1.000 kubnih metara gasa iz Rusije, ali da se to sniženje neće odraziti na cenu gasa koju plaćaju krajnji potrošači, jer je sadašnja cena znatno niža od realne.

Prema postignutom dogovoru sa ruskom stranom, od početka iduće godine Bajatović očekuje da će cena gasa za Srbiju biti snižena sa 470 na 420 dolara za 1.000 kubnih metara. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво