Bačević: Promenićemo rudne rente

Usvajanjem novog zakona o rudarstvu u novembru biće promenjeni iznosi rudnih renti u Srbiji, rekao ministar Milan Bačević.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević izjavio je da će usvajanjem novog zakona o rudarstvu u novembru biti promenjeni iznosi rudnih renti u Srbiji.

"Rudna renta koju planiramo da promenimo neće ići samo na gore, negde će biti smanjena", rekao je Bačević u intervjuu agenciji Beta i dodao da će verovatno biti povećana renta za eksplotaciju nafte i gasa.

Prema njegovim rečima, "Gaspromnjeft" je trenutno povlašćen zbog investicija u modernizaciju rafinerija "Naftne industrije Srbije" (NIS) i na osnovu međudržavnog ugovora Srbije i Rusije plaća rudnu rentu od tri odsto.

"Poštovanje ugovora s tim procentom stavlja u neravnopravan položaj druge korisnike naših prirodnih resursa, što nama otežava uslove u razgovorima sa drugim zainteresovanim stranama iz zemlje i inostranstva", kazao je Bačević.

Kako je istakao, profit koji je NIS, odnosno "Gasprom" ostvario prošle godine eksploatacijom srpskih prirodnih resursa, iznosi oko 500 miliona evra, a od rudne rente u budžet je ušlo maksimalno 20 miliona evra.

Bačević je dodao da je pitanje rudnih renti koje plaća "Gaspromnjeft" u Srbiji kompleksno, jer Srbija istovremeno ima beneficije u cenama isporuka ruskog gasa i fleksibilan ugovor o povlačenju od 3,6 do sedam milijardi kubnih metara gasa godišnje, bez plaćanja penala za nepovučene količine.

Prema njegovim rečima, povećanje rudne rente za "Gaspromnjeft" za posledicu će imati i pojačanu disciplinu u ispunjavanju obaveza Srbije prema Rusiji u isporukama ruskog gasa.

Bačević je najavio i da će između 3. i 5. oktobra Radna grupa za energetiku kao deo komiteta za međuvladinu saradnju Rusije i Srbije imati sastanak u Beograd, a komitet Vlade Srbije za saradnju sa Rusijom polovinom novembra putuje u Moskvu i tamo se očekuje konačan dogovor.

Bačević je kazao da će jedan od repera za izmene rudnih renti biti stepen interesovanje koje istraživači pokazuju, ali da će se voditi računa i o visini renti u okruženju i svetu.

Prihod oko 1,5 milijardi evra

"Procenjujemo da bi između 2,5 i četiri procenta ukupnog budžeta mogli da ostvarimo od istraživanja i kroz eksploataciju preko rudne rente u sledećoj godini", kazao je Bačević.

Prema analizi dosadašnjih rezultata rudarskog sektora, u Srbiji se godišnje proizvede oko 80 miliona tona rude i godišnji prihod od toga iznosi oko 1,5 milijardi evra, a sa vezanim industrijskim granama oko tri milijarde evra.

Na osnovu postojećih resursa i potencijalnih investicija, do kraja 2020. godine mogla bi da se poveća proizvodnja na 120 miliona tona rude godišnje, što bi povećalo prihode na 2,3 milijarde evra,  odnosno šest milijardi evra sa vezanim industrijskim granama.

Bačević je najavio i da bi u novebru trebalo da bude promenjen i Zakon o geološkim istraživanjima. On je kazao i da je sklopljen značajan broj ugovora sa domaćim i inostranim kompanijama i izdat veliki broj rešenja o istraživanjima različitih ruda, minerala, odnosno prirodnih resursa od podzemnih voda do obojenih i plemenitih metala.

Milan Bačević je naveo da je u 95 odsto slučajeva reč o kompanijama zapadne hemisfere i najveće inetesovanje pokazuju za retke minerale i retke rude, posebno interesovanje pokazuju za borate, zeolit, litijum, zlato, srebro, molibden, vanadijum, nikl i bakar.

Prema podacima Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, investicije u geološka istraživanja u Srbiji su u poslednjih 10 godina povećanje 10 puta i sada iznose oko 50 miliona dolara godišnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво