Читај ми!

"Borbeni budžet" Pariza

Francuska vlada predstavila državni budžet za 2013. godinu kojim se predviđa povećanje poreza na 75 odsto za visokoa primanja. Zbog mera štednje na ulice izašli Italijani, a u štrajku je 30 hiljada radnika javnog sektora.

Francuski premijer predstavio je budžet za 2013. godinu, koji predviđa veće poreze za bogataše i drastično smanjenje javnog duga.

"Borbeni budžet", kako je premijer nazvao plan državne kase za narednu godinu, predviđa smanjenje potrošnje i porez od čak 75 odsto na prihode veće od milion evra, 45 odsto poreza na prihode iznad 150.000 evra, veći porez na kapitalnu dobit i smanjenje poreskih olakšica za velike kompanije.

"Ovaj budžet zahteva napor, ali pravedan napor. Porez na prihod neće pogoditi ni srednju ni radničku klasu. Devedeset odsto poreskih obveznika neće plaćati veći porez. To je garancija koju dajemo Francuzima", kaže premijer Francuske Žan Marko Ero.

Porez od 75 odsto za najbogatije važiće dve godine i neće doneti mnogo prihoda u kasu.

Predviđen je kao simbolična mera, a neki biznismeni i opozicioni političari smatraju da je to pogrešan potez, jer šalje poruku da Francuska ne voli bogataše i nije otvorena za biznis.

Druga najveća privreda među 17 članica evrozone, već tri tromesečja stagnira, a nezaposlenost je premašila 10 odsto.

Da bi u skladu sa evropskim propisima smanjila deficit na tri odsto, vlada mora da uštedi 30 milijardi evra. Kritičari ocenjuju da su u budžetu izostale temeljne reforme koje bi podstakle ekonomski rast.

Najave italijanske vlade da će 24.000 državnih službenika biti otpušteno u okviru novih mera štednje, izvelo je na ulice Rima oko 30.000 radnika javnih službi. U štrajku su službenici, univerzitetski radnici i lekari.

"Protestujemo zbog politike premijera Montija, zbog koje su do sada ispaštali samo najslabiji. Trenutno ne vidim nikakvu nadu u budućnosti, posebno za mlade", kažu neki od protestanata.

Protestu su se priključili i zaposleni u "Koloseumu" i "Forumu", pa su dve najveće atrakcije u prestonici zatvorene za posetioce.

Restrikcije vlade podrazumevaju otpuštanje 10 odsto službenika i 20 odsto menadžera u javnoj administraciji, smanjenje beneficija, a Međunarodni monetarni fond nazvao je taj plan korakom u pravom smeru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво