Читај ми!

Tender za uljne škriljce do kraja godine

Srbija planira da do kraja godine raspiše tender za eksploataciju i preradu uljnih škriljaca kod Aleksinca, rekao resorni ministar Milan Bačević. Utvrđene su rezerve od 350 miliona tona uljnih škriljaca, ističe Bačević.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević rekao je da Srbija planira da do kraja godine raspiše tender za eksploataciju i preradu uljnih škriljaca u Aleksinačkom basenu.

Bačević je u intervjuu za Betu naveo da su utvrđene rezerve od 350 miliona tona uljnih škriljaca.

"O uslovima tendera se još dogovara, ali je sigurno da će posao dobiti kompanija koja bude dala najpovoljnije uslove i najpozitivnije garancije za zaštitu životne sredine", istakao je Bačević.

Bačević je poručio da ministarstvo neće raspisivati konkurs za konsultante za realizaciju tendera, jer ima potencijala da i bez njih uradi taj posao. "Cene usluga konsultanata su visoke i neprihvatljive za ministarstvo", dodao je Bačević.

Kako je napomenuo Bačević, ministarstvo nastavlja istraživanje uljnih škriljaca, jer postoje ozbiljne indicije da ih ima u drugim delovima Srbije, ne oslanjajući se samo na Aleksinacki basen.

Prema njegovim rečima, raspisaće se tenderi i za korisnike drugih nalazišta uljnih škriljaca nakon utvrđivanja rezervi.

Ministar Bačević je naveo da se ekploatacijom i preradom uljnih škriljaca trenutno uspešno bavi nekoliko kineskih, ruskih i estonskih kompanija i dodao da su one već učestvovale na tenderu za konsultatna koji je raspisala prethodna Vlada.

Uljni škriljac, kamen nalik uglju koji u sebi ima u proseku deset odsto organske materije iz koje se dobija nafta, najviše se prerađuje u Estoniji, Kini i Brazilu, a velike zalihe imaju i SAD, Rusija, Maroko, Jordan.

Uljni škriljci su nekonvencionalni izvor energije iz koga može da se dobije sirova nafta, gas i da se koristi za proizvodnju struje i toplotne energije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи