Читај ми!

Budžet za 2013. do kraja novembra

Vlada Srbije utvrdiće predlog budžeta za 2013. u drugoj polovini oktobra i odmah ga dostaviti Skupštini, najavljuje resorni državni sekretar Vlajko Senić. Planirano da budžet bude usvojen do kraja novembra. Paralelno sa budžetom biće usvojen izveštaj koji predviđa postepeno smanjenje budžetskog deficita.

Predlog državnog budžeta za 2013. godinu, Vlada Srbije će utvrditi u drugoj polovini oktobra i odmah ga dostaviti Skupštini, koja bi trebalo da budžet usvoji do kraja novembra, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić.

Na seminaru o jačanju uloge Skupštine u budžetskom odlučivanju i planiranju, održanom u Beogradu, Senić je rekao da "Vlada može da obeća da će budžet za 2013. godinu biti najmanje mesec dana u skupštinskoj proceduri, da bi poslanici imali dovoljno vremena da se upoznaju".

Senić je rekao da je do sada uloga poslanika bila svedena samo na formalno izglasavanje onoga što je dogovoreno u vladajućoj koaliciji, zbog toga što je rok od podnošenja predloga budžeta u Skupštinu do rasprave i glasanja, bio relativno kratak.

Paralelno sa budžetom za 2013. godinu biće usvojen Izveštaj o fiskalnoj strategiji koji predviđa postepeno smanjenje budžetskog deficita u narednim godinama, istakao je Senić.

Državni sekretar je objasnio da će 2013. godine budžetski deficit biti tri i po odsto bruto domaćeg proizvoda, 2014. godine 1,9 odsto i 2015. godine jedan odsto.

Senić je za 2013. godinu najavio izmene u kapitalnom planiranju uvođenjem trogodišnjeg budžetskog planiranja, čime će se omogućiti da javne nabavke budu raspisane za ceo iznos nekog projekta.

Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković ocenio je da i dalje ima netransparentnih stavki u državnom budžetu, kao što su sredstva za subvencije koja nisu jasno iskazana po nameni, kao ni neto budžetski krediti.

"Sporno je prikazivanje plata u javnom sektoru, jer se dešava da se sa iz dela za socijalna davanja isplaćuju plate što ne bi trebalo da se dešava", rekao je Vučković.

Vučković je istakao da su sumnjiva stavka i "specijalizovane usluge" za koje se često ne može utvrditi da li su opravdane, kao i takozvano "knjiženje iznad i ispod crte", kao što je iznos za dokapitalizaciju državnih banaka.

Pri izradi državnog budžeta Vlada bi trebalo da unapred računa na neke vanredne okolnosti i da predvidi budžetske rezerve, istakao je Vučković i dodao da tako ne dolazi do neplaniranih preraspodela, kojima se "matematički zapušavaju rupe" u budžetu.

Programski umesto linijskog budžeta

Savetnik USAID-a i nekadašnji ekonomista Svetske banke Dušan Vujović ocenio je da bi Srbija što pre trebalo da započne uvođenje programskog, umesto sadašnjeg linijskog budžeta, što će omogućiti transparentnost trošenja sredstava i značajne uštede.

Programsko budžetiranje postalo standard zemalja EU i OECD-a, a Srbiji će za potpuni prelazak na tu vrstu budžeta trebati desetak godina, podsetio je Vujović.

Podsetivši da je pilot-projekat programskog budžetiranja uveden u pet ministarstava, Vujović je naveo da u tome nije bilo većih uspeha i zbog promena na čelu ministarstava, kao i zbog "rasipanja energije na druge prioritete".

Vujović je ukazao da je za prelazak na programski budžet, koji treba završiti pre pristupanja Srbije EU, neophodna je politička volja.

Ministarstvo finansija u tom procesu ima vodeću ulogu, a to bi rekao Vujović trebalo postepeno da se primeni u svim ministarstvima.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije Vesna Kovač istakla je da su osnovni problemi u budžetskom procesu probijanje zakonskih rokova pri usvajanju budžeta, zatim to što poslanici kasno dobijaju predlog državnog budžeta na uvid, kao i netransparentnost srednjoročnih prioriteta Vlade i ministarstava.

Poslanik Demokratske stranke Božidar Đelić ocenio je da da bi opozicija trebalo da vodi Odbor za finansije, jer je tako bilo u prethodnom skupštinskom sazivu, a na taj način bi se pojačala kontrolna uloga tog odbora.

Đelić je naveo da će Srbija imati bolji budžet, kada bude uvela "evropskiji politički sistem", odnosno kada se budžetska sredstva ne budu raspodeljivala isključivo u skladu sa koalicionim dogovorima i snagom pojedinih partija na vlasti, što je do sada bilo pravilo.

Seminar o jačanju uloge parlamenta u budžetskom odlučivanju i planiranju organizivali su Odbor Skuštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Projekat američke državne agencije USAID za bolje uslove poslovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи