Читај ми!

Neko mora da odgovara za skrivanje duga

Zbog sakrivanja javnog duga od preko milijardu evra neko će morati da snosi odgovornost, poručio ministar finansija Mlađan Dinkić gostujući u "Oku ekonomije". Ljudima iz Ministarstva naređeno da kriju pravi iznos javnog duga, tvrdi Dinkić. Glavni zadatak prepoloviti deficit, kako bi se zaustavio rast javnog duga, ističe ministar finansija i privrede.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić rekao je da će neko morati da snosi odgovornost, jer je od javnosti sakriveno da je javni dug 1,2 milijarde evra veći nego što je prikazano.

(Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Oko ekonomije")

Prema njegovim rečima, za pravi iznos javnog duga saznao je na sastanku sa državnim revizorom.

"Revizor neka utvrdi koliki je dug, ja više ne želim od građana da krijem. Ministar finansija je jedini koji zna to. Tadašnji ministar, koji je bio i premijer, sigruno je to znao. Ni danas drugi ministri ne znaju koliki je dug, jer nemaju uvid u te podatke", rekao je Dinkić gostujući u Oku ekonomije.

Dug od blizu 50 odsto bruto društvenog proizvoda je sakriven jer je neko želeo da ga sakrije, navodi Mlađan Dinkić i ističe da su svi imali falš cifru. Ministar finansija tvrdi i da su mu ljudi iz Ministarstva rekli da im je bilo naređeno da kriju da je javni dug toliki.

Rebalansom budžeta ni ministar Dinkić, kao ni Fiskalni savet, ni MMF, nije zadovoljan. Ipak, ponavlja da budžet za ovu godinu on nije ni pravio, već da je zatekao takvo stanje.

"Mi smo mogli da napravimo aneks, videli smo da je budžet loše pravljen, jer nisu planirane plate za 'Železnice', nisu bile predviđene naknade za nezaposlene, za rudare u 'Resavici', nisu bile predviđene naknade za poljoprivrednike, pa smo povećali budžet za poljoprivredu za oko 10 milijardi, odnosno oko 60 odsto, čime ćemo makar malo da ublažimo posledice suše. Takođe, nije bila predviđena obaveza za 'Fijat', iako je to bila ugovorna obaveza, navodi ministar finansija.

"Kada budemo radili budžet za sledeću godinu, a ja sam svojim kolegama dao instrukcije kako da se radi. To će biti moja odgovornost. Ja ne mogu da dogovaram za budžet koji je trajao sedam meseci dok ja nisam bio ministar i koji će suštinski imati dejstva u poslednja tri meseca samo", kaže Dinkić.

Prepoloviti deficit

Plan je, najavljuje ministar, da se prepolovi deficit, što je predložio i Fiskalni savet, kako bi se zaustavio rast javnog duga. Podseća da je u javnim finansijama veoma ozbiljna situacija zbog čega su povučeni neki radikalni potezi, i ističe da je rebalans najmanje važan, već da su bitni prateći zakoni, jer oni znače fiskalnu konsolidaciju.

"Da bi se oborio deficit sa sedam na 3,5 odsto moramo uštedeti 1,2 milijarde evra, a to ćemo uštedeti na subvencijama i na troškovima države, a racionalno ponašanje pokazaćemo na štednji u našem ministarstvu", rekao je Dinkić.

Najviše sredstava biće uloženo u poljoprivredu, a ideja je da se zaštite oni kojima je najteže, rekao je ministar. Kao prvi korak ministar je najavio pomoć penzionerima koji primaju ispod 15.000 dinara. Pomoć od 16.000 dinara isplaćivaće se u četiri rate.

Na pitanje da li će MMF sledeće godine želeti da dođe i razgovara sa nama, s obzirom na to da nisu bili zadovoljni rebalansom, Dinkić je odgovorio da su, ako dođu, dobrodošli, a ako ne dođu, rekao je, možemo i bez njih.

"Mi budžet radimo za Srbiju, a ne za njih", rekao je Dinkić i dodao da, ipak, smatra da će merama koje se budu sprovele i nacrtom budžeta biti zadovoljni i da će ponovo želeti da dođu u Srbiju.

Nadu vidi i u kreditima koje je Rusija spremna da nam da, jedan od 300 miliona koji je dogovorio predsednik Tomislav Nikolić prilikom poslednje posete Moskvi, kao i ranije dogovoren kredit od 800 miliona koji je predviđen za ulaganje u železnicu, ali nije iskorišćen, jer rukovodstvo "Železnica Srbije" nije spremilo projekte.

Povećanje PDV-a najteža mera nove Vlade

U narednih 50 dana biće sprovedene neke teške mere, od kojih je najteža povećanje PDV-a, ali samo za robu široke potrošnje, ne i za hranu.

"Do kraja godine može se očekivati još samo promene poreza na dobit i ići će se na smanjivanje nekih taksi koje se razne agencije, često i odokativno, naplaćuju privredi", najavio je Dinkić.

Od 1. januara mala preduzeća PDV će plaćati tek pošto naplate robu, a ne kao ranije odmah nakon fakturisanja, objašnjava i dodaje da se PDV više neće povećavati do kraja mandata. Ipak porez na profit će se povećati, u prvom momentu na 13 odsto, kasnije verovatno na 15 odsto, ali ne više od toga, jer je želja da se zadrži konkurentnost u regionu, najavljuje Dinkić.

Takođe je planirano, kako je rekao, da se zatezne kamate koje su do sada plaćali građani i preduzetnici, uvedu i za državu, ukoliko bude kasnila u izmirivanju obaveza.

"Ako Poreska uprava bude kasnila sa povraćajem PDV-a privrednicima ili ma kog drugog poreza, plaćaće penale po zateznoj kamati, istoj kao kad se naplaćuje privrednicima kada kasne da plate porez državi. Sada će država svaki dan plaćati kaznu, kao što je radila privreda, ne da bi država plaćala, već da bi se disciplinovao i Trezor i Poreska uprava da moraju da poštuju zakon i da na vreme vraćaju PDV privrednicima", najavljuje ministar finansija.

Cilj nove Vlade jeste smanjena i efikasna državna uprava i uvođenje elektronske uprave, pa će tako od sredine 2014. godine, od zanatlija do velikih preduzeća, sve zahteve podnositi isključivo elektronski.

Ministarstvo finansija je, pored Ministarstva energetike, jedino koje je predložilo ukidanje agencija koje su pod njihovim resorom, kaže Dinkić. Njegovo ministarstvo predložilo je ukidanje Deviznog inspektorata, Nacionalne korporacije za razvoj turizma i Upravu za igre na sreću, a posao kockarnica kontrolisaće Poreska uprava. 

"Suština je da ova država do skoro nije imala ozbiljnog ministra finansija, jer je dozvoljavao svima da uvode takse i namete i tako se došlo do broja od preko 130 različitih nameta", kaže Mlađan Dinkić. On kaže da je to sada promenjeno i da niko više, osim Ministarstva finansija, neće moći da uvodi takse.

Sve zanatlije će prvo uredbom, a potom i zakonom, biti oslobođene fiskalnih kasa, kaže Dinkić i ističe da je ovo samo prva faza, a da će posle toga osloboditi zanatlije plaćanja muzičkog dinara i drugih nameta, i da će se time uštedeti 10 milijardi dinara građanima.

"Želimo da ambijent bude jednostavan za poslovanje. Poreska uprava će, takođe, omogućiti da se od Nove godine sve takse plaćaju jednom uplatnicom, a ne sa sedam, koliko je do sada bila, i ceo sistem će biti modernizovan", zaključio je Dinkić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се