Читај ми!

Šteta od suše veća od milijardu evra

Procenjena šteta od suše veća od milijardu evra, rekao premijer Ivica Dačić. Rebalansom budžeta, oko deset milijardi dinara biće usmereno u poljoprivredu, istakao Dačić. Šteta od požara tokom jula i avgusta oko 30 milona evra, rekao Predrag Marić.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je procenjena šteta od suše oko milijardu evra i najavio da će rebalansom budžeta u poljoprivredu biti usmereno oko deset milijardi dinara.

"Po našim procenama, odnosno procenama lokalnih štabova, samo šteta od suše veća je od milijardu evra i videćemo na kraju da li će biti milijardu i po. Šteta je daleko veća nego što bi nas koštalo ulaganje u sistem navodnjavanja", rekao je premijer, na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, ići će se, i na praštanje dugova poljoprivrednicima, regulisanje stanja na tržištu i sprečavanje rasta cena hrane intervencijama iz Robnih rezervi.

"Učinićemo sve da neutrališemo posledice suše, ali to nam je nauk da moramo da gradimo sisteme za navodnjavanje, jer za milijardu i po evra mogli smo da izgradimo najbolji sistem za navodnavanje u ovom delu Evrope", rekao je Dačić. 

Podnoseći izveštaj, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da je šteta od požara na otvorenom tokom jula i avgusta ove godine bila oko 30 milona evra, a od početka godine oko 50 miliona evra. 

Marić je na sednici, kojoj je predsedavao komandant Repubičkog štaba za vanredne situacije Ivica Dačić, precizirao da je u 2012. godini zabeleženo 18.115 požara na otvorenom prostoru, a gorelo je 20.238 hektara šume, 8.549 hektara livada i niskog rastinja, 260 hektara voćnjaka i vinograda i 1.602 hektara strnih useva. 

On je upozorio da, zbog klimatskih promena, broj požara na otvorenom iz godine u godinu raste, navodeći da je u 2007. godini bilo osam velikih šumskih požara, u 2011. godini 14, a u 2012. godini 20 velikih šumskih požara.

Podnoseći izveštaj o stanju odbrane od šumskih i požara na otvorenom prostoru u periodu jul-avgust 2012. godine, Marić je rekao da je u požarima na otvorenom ove godine poginulo 16, a povređeno 79 osoba, a u gašenju je svakodnevno učestvovalo oko 700 vatrogasaca, od ukupno 3.000, koliko ih ima u Srbiji.

"Potrebno je bolje opremiti vatrogasce i primiti još 500 vatrogasaca u 2013. godini, što će koštati oko pet miliona evra na godišnjem nivou i tri miliona za opremanje na trogodišnjem nivou", rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, problem je i činjenica da Srbija za gašenje požara raspolaže samo sa dva helikoptera MUP-a, tri helikoptra vojske i tri aviona poljoprivredne avijacije i da postoji još nekoliko helikoptera koji se mogu modifikovati za gašenje požara. 

"Naš problem je dejstvo iz vazduha u početnoj fazi požara i ta podrška mora da se pojača pošto se mnogi od ovih požara ne bi razbuktali da je bilo boljeg dejstva iz vazduha u početnoj fazi", objasnio je Marić.

Marić je upozorio i na činjenicu da u Srbiji nema dovoljno protivpožarnih puteva i proseka, posebno u šumama u privatnom vlasništvu, i naglasio da se mora napraviti plan njihove izgradnje sa rokom realizacije. 

Sednici su prisustvovali ministri Jovan Krkobabić, Verica Kalanović, Milan Bačević, Ivan Mrkić, Velimir Ilić, Milutin Mrkonjić i Bratislav Petković. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво