Читај ми!

Slučaj "Agrobanka", razmena optužbi

Dvojica bivših guvernera Mlađan Dinkić i Dejan Šoškić optužuju jedan drugog za propuste u kontroli Agrobanke. Odgovornost negira i bivši premijer Mirko Cvetković. Zastupnik ulagača u Agrobanku iz EU za kolaps krivi prinudnu upravu.

Bivši i sadašnji funkcioneri razmenjuju optužbe zbog odgovornosti u aferi "Agrobanka". Bivši guverner Dejan Šoškić tvrdi da nije odgovoran. Kaže da su gubici u Agrobanci stvarani godinama i pita zašto Mlađan Dinkić, dok je bio guverner, nije banci oduzeo dozvolu za rad. Iz Ministarstva privrede i finansija, sada sa Dinkićem na čelu, odbacuju optužbe i pitaju Šoškića šta je za vreme mandata uradio povodom velikih gubitaka Agrobanke.

Bivši premijer Mirko Cvetković takođe je negirao bilo kakvu umešanost u aferu "Agrobanka" i poručio da ga ne može ugroziti hajka koju protiv njega vode pojedini mediji.

Agrobanka je pretila da poremeti finansijske tokove, kaže bivši premijer, i zato je država morala da reaguje. Cvetković je apelovao na intelektualce, nevladine organizacije, izvršnu vlast da ne dozvole da se bez argumenata vodi hajka.

"Naravno da su optužbe na moj račun potpuno besmislene, jer se one, kako sam mogao iz tabloida da vidim, svode na to da sam ja prijatelj osobe koja je bila u Upravnom odboru, pa dala ostavku. Vi krajem septembra dobijate prvu informaciju u roku od tri meseca, već imate i uvedene prvo jedne, pa druge mere, onda pravljenje novih analiza i rešavanje jednog vrlo ozbiljnog problema", rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, sve tri instituciuje zaslužuju pohvale za to što su uradile u poslednjih šest meseci.

Rukovodstvo NBS u prethodne dve godine otkrilo je skrivane gubitke Agrobanke.

Bivši guverner Dejan Šoškić, u čijem je mandatu uvedena prinudna uprava, kaže da su uspeli da zaštite depozite građana, privrede i finansijsku stabilnost u zemlji. Šoškić pita zašto guverner Mlađan Dinkić 2002. godine nije oduzeo dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka, koja je i tada imala gubitke.

"Zašto predstavnici države i privatnih vlasnika u Skupštini akcionara i Upravnom odboru Agrobanke nisu sprečili loše poslovanje banke i smenili rukovodstvo Agrobanke tokom poslednjih 12 godina? Kako to da je Antonić opstajao kao direktor banke sve dok ga odlukom guvernera NBS nije razrešila, uvođenjem prinudne uprave 29.12.2011. godine", naveo je bivši guverner Šoškić.

Saopštenjem na saopštenje

Iz Ministarstva privrede i finansija, sa Mlađanom Dinkićem na čelu, saopštavaju da do 2003, dok je Dinkić bio guverner, Agrobanka nije imala gubitke i da je poslovala u skladu sa propisima. Navode da je istraga jasno pokazala da su gubici Agrobanke od 300 miliona evra nastali tek u poslednjih nekoliko godina.

"Umesto što je zatvarao oči i zataškavao istinu o katastrofalnom stanju u Agrobanci, tako što nakon otkrivanja dubioze u decembru prošle godine nije čak ni smenio viceguvernera nadležnog za kontrolu banaka, bivši guverner NBS sa apsurdnim i neozbiljnim napadima pokušava da prebaci odgovornost na druge", navodi se u saopštenju Ministartva privrede i finansija.

Među preduzećima koja su dobijala kredite od Agrobanke nalazi se i subotička firma "Azohem". Mediji prenose da je reč o 20 miliona evra. Jožef Kasa kaže da ga je centrala Agrobanke odredila da bude član Upravnog odbora te azotare, kako bi kontrolisao njeno poslovanje. U izjavi za Radio-televiziju Vojvodine kaže da će učestvovati u istrazi, ukoliko bude pozvan.

"Pre svega, Jožef Kasa nije za sebe ni dinar uzeo i sve što sam radio, radio sam stručno i savesno, a svi plasmani u azotari su obezbeđeni hipotekama, prema tome nisu te pare proćerdane", rekao je Kasa. 

Slučaj "Agrobanke" predstavnici stranih ulagača opisuju kao najveći primer bankarske malverzacije u novijoj istoriji finansijskih operacija. Zastupnik stranih ulagača Aleš Škoberne kaže da je Prinudna uprava u nekoliko poteza napravila pljačkaški manevar i veštački stvorila uslove za stečaj "Agrobanke".

"U poslu koji je u ime i za račun Republike Srbije izvela NBS, leži ključ za sve dalje poteze koji su se odvijali sa isključivanjem svih akcionara, izuzev države Srbije, koja je tada ovladala sa skoro petinom vlasništva Agrobanke i bila najveći pojedinačni akcionar te finansijske institucije", navodi Aleš Škoberne.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv predsednika Izvršnog odbora Agrobanke Dušana Antonića i još devet osoba, osumnjičenih da su oštetili tu banku nezakonitim odobravanjem kredita.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво