Читај ми!

Dinkić odgovara Šoškiću

U vreme kada je Mlađan Dinkić bio guverner NBS, Agrobanka je imala pozitivan kapital i poslovala u skladu sa propisima, saopštilo je Ministarstvo finansija reagujući na izjave Dejana Šoškića da je Agrobanka trebalo da bude zatvorena još 2002. godine.

Ministarstvo finansija i privrede najoštrije je osudilo "zlonamerno i tendenciozno pitanje koje je postavio bivši guverner NBS Dejan Šoškić, zašto Mlađan Dinkić pre deset godina nije oduzeo dozvolu za rad Agrobanci".

"Umesto takvih smešnih optužbi, Šoškić bi, pre svega, trebalo istražnim organima da objasni šta je, za vreme svog mandata, činio ili nije činio povodom enormnih gubitaka Agrobanke", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.

To ministarstvo ističe da je u vreme kada je Dinkić bio guverner NBS, od 2000. do 2003. godine, Agrobanka imala pozitivan kapital i da je poslovala u skladu sa propisima.

"Kao što je poznato, u vreme Dinkićevog mandata redovno je kontrolisan rad svih banaka, kao i Agrobanke. Kao rezultat tih kontrola loše banke su zatvorene sa minimumom troškova za poreske obveznike", ističe se u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.

U to doba, kako se dodaje, vraćeno je poverenje u bankarski sistem, a štednja građana i devizne rezerve su eksponencijalno rasli.

"Iz tih razloga, Svetska banka je reformu srpskog bankarskog sistema ocenila kao najbolju u centralnoj i istočnoj Evropi. Upravo zbog reformi Dinkićevog tima, srpski bankarski sistem zapravo nije osetio prvi udar svetske finansijske krize, jer je stepen kapitalne adekvatnosti banaka bio mnogostruko viši nego u zemljama EU", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da je dosadašnja istraga jasno pokazala da su gubici Agrobanke od 300 miliona evra nastali u poslednjih nekoliko godina, odnosno daleko posle isteka Dinkićevog mandata kao guvernera.

"Apsurdno je da dubioza Agrobanke nije nastala kao posledica svetske finansijske krize, već zbog kardinalnih propusta menadžmenta, predstavnika Upravnog odbora banke i, najblaže rečeno, nesavesne i površne kontrole od strane NBS", navodi se u saopštenju koje je potpisala Služba za odnose s javnošću Ministarstva.

"Umesto što je zatvarao oči i zataškavao istinu o katastrofalnom stanju u Agrobanci, tako što nakon otkrivanja dubioze u decembru prošle godine nije čak ni smenio viceguvernera nadležnog za kontrolu banaka, bivši guverner NBS, apsurdnim i neozbiljnim napadima, pokušava da prebaci odgovornost na druge", ističe se u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво