Читај ми!

Šoškić odbacuje optužbe

Bivši guverner Dejan Šoškić demantuje da su čelnici NBS u protekle dve godine odgovorni za gubitke Agrobanke. Šoškić navodi da su ti gubici stvarani godinama i da je Agrobanci još 2002. godine trebalo oduzeti dozvolu za rad.

Gubici u "Agrobanci" su stvarani godinama, rekao je bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić i naglasio da je tek za vreme njegovog mandata Agrobanci oduzeta dozvola za rad.

Šoškić je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima odbacio optužbe da je za gubitke odgovorno rukovodstvo centralne banke u protekle dve godine, jer je ono, kako navodi, otkrilo skrivane gubitke Agrobanke i sprečilo nastajanje još većih gubitaka.

"Rukovodstvo NBS sprovelo je u delo rešenje koje je zaštitilo depozite građana, privrede i finansijsku stabilnost u zemlji", naveo je bivši guverner.

Šoškić je, povodom napisa u medijima o odgovornosti NBS tokom njegovog mandata za stanje u Agrobanci, naveo da su gubici u toj banci stvarani godinama.

"NBS je samo 10 meseci od stupanja na dužnost prethodnog guvernera, uprkos 'friziranim' izveštajima iz Agrobanke, donela odluku o odlasku u vanrednu neposrednu kontrolu Agrobanke i naknadno nametnula privremene mere, uvela prinudnu upravu i, konačno, bez uočenog popravljanja finansijskog stanja banke, oduzela dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka", navodi Šoškić.

Prema njegovim rečima, NBS i Uprava kriminalističke policije i Tužilaštvo za organizovani kriminal imaju dobru profesionalnu saradnju po pitanju slučaja Agrobanke.

Šoškić navodi da je, radi ubrzanja istražnih radnji, odredio dve osobe iz Sektora za kontrolu poslovanja banaka koje su dobile nalog da prikupljaju i dostavljaju podatke o Agrobanci Upravi kriminalističke policije i drugim državnim organima uključenim u istragu.

Šoškić: Zašto "Agrobanka" nije ugašena 2002?

Dejan Šoškić u izjavi postavlja pitanje zašto guverner Mlađan Dinkić 2002. godine nije oduzeo dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka koja je i tada imala gubitke.

"Zašto predstavnici države i privatnih vlasnika u skupštini akcionara i upravnom odboru Agrobanke nisu sprečili loše poslovanje banke i smenili rukovodstvo Agrobanke tokom poslednjih dvanaest godina? Kako to da je Antonić opstajao kao direktor banke sve dok ga odlukom guvernera NBS nije razrešila uvođenjem prinudne uprave 29. decembra 2011.godine", navodi bivši guverner.

Šoškić postavlja pitanje i zbog čega se on u javnosti prikazuje kao odgovoran za te gubitke, iako su za vreme njegovog mandata otkriveni gubici i oduzeta dozvola za rad Agrobanci.

Bivši guverner je naveo da nije tačno da su za "pljačku Agrobanke" odgovorni čelnici NBS iz prethodne dve godine i da je to rukovodstvo zbog slučaja Agrobanke oštetilo državu za 300 miliona evra.

Netačno je, navodi Šoškić, i da je rukovodstvo NBS prošle i ove godine opstruiralo istragu i ignorisalo zahteve policije za dobijanje podataka o Agrobanci.

Narodna skupština je Dejana Šoškića za guvernera imenovala 28. jula 2010, sa mandatom od šest godina. Šoškić je ostavku na tu funkciju podneo 2. avgusta ove godine, a kao razlog naveo je predložene izmene i dopune Zakona o NBS koje, po njegovom mišljenju, ugrožavaju nezavisnost NBS.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се