Читај ми!

Određen pritvor Milanu Antoniću

Sinu prvoosumnjičenog u aferi "Agrobanka" Milanu Antoniću, posle saslušanja, određen pritvor do 30 dana. Pritvor određen i prethodno uhapšenima u tom slučaju. Policija traga za Slobodanom Ratkovićem.

19.15 - Milanu Antoniću određen pritvor do 30 dana.

15.45 - U toku saslušanje Milana Antonića.

13.15 - Milan Antonić, sin Dušana Antonića, uhapšenog u aferi "Agrobanka", pojavio se u Tužilaštvu, saznaje RTS.

Milan Antonić, sin Dušana Antonića, prvoosumnjičenog u aferi "Agrobanka", saslušan je u Tužilaštvu i određen mu je pritvor do 30 dana, izjavio je za RTS tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Antonić se prethodno javio Direkciji policije iz Crne Gore, gde se nalazio sa porodicom na letovanju, i rekao da nije pobegao, već da je iz medija saznao da ga policija traži. Inače, on je sin uhapšenog Dušana Antonića i jedan je od osnivača firme "Eso limb" iz Beča, koja je osnivač preduzeća "Drina timber" iz Ljubovije.

Sudija za prethodni postupak je, na predlog tužioca za organizovani kriminal, odredio pritvor do 30 dana i ostalim osumnjičenima u aferi "Agrobanka",  a na to rešenje postoji pravo žalbe u roku od tri dana.

Za Slobodanom Ratkovićem, zamenikom direktora preduzeća "Hedkomerc" iz Beograda, policija još traga. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao RTS, on se trenutno nalazi u Hrvatskoj.

Policija ispituje odgovornost i drugih osoba za koje se sumnja da su učestvovale u aferi. U MUP-u Srbije navode i da bi istraga mogla da obuhvati još neke banke koje su istim preduzećima i pojedincima odobravale kredite na sličan način kao što je to radila i "Agrobanka".

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za RTS da je jedan od ciljeva istrage da se utvrde tokovi novca, odnosno gde je završio novac koji je Agrobanka na nezakonit način davala klijenitma.

"Mislim da je to vrlo važno pitanje i da je jedan od načina kako možemo taj novac, ne samo da pronađemo, nego i vratimo oštećenima", rekao je Radisavljević.

Upravni i Izvršni odbor radili mimo zakona?

U aferi "Agrobanka" otkriveno je, kako RTS saznaje u policiji, da se zakonskih procedura nisu držala dva ključna odbora Upravni i Izvršni odbor. Istraga će, najavljuje MUP, i biti usmerena na otkrivanje uloge i odgovrnosti svakog od članova oba odbora.

Za sada, među osumnjičenima nema nikog iz Upravnog odbora Agrobanke, ali su u pritvoru predsednik i dva člana Izvršnog odbora.

Prema zakonu, Upravni odbor nadzire rad Izvršnog odbora banke, brine o plasmanima kredita i zaduživanju, procenjuje rizike i odlučuje o svim važnim stvarima i preuzima ulogu Skupštine akcionara. Upravni odbor bira predsednika Izvršnog odbora, koji predlaže članove tog odbora, ali i njihovo imenovanje mora da potvrdi Upravni odbor.

Najviše se, saznaje RTS, manipulisalo dugoročnim dinarskim kreditima sa deviznom klauzulom i kratkoročnim dinarskim kreditima. To su, kažu u policiji, bili krediti sa povećanim rizikom - bez ikakvih garancija za plaćanje i vraćanje kredita, prikazivana su lažna jemstva, lažno je procenjivana imovina, a hipoteke nisu upisivane.

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih Dušana Antonića, Bojana Zarića, Slavoljuba Korićanca, Vehba Papića i Bojana Labovića, odgovornih lica u "Agrobanci".

Istraga se vodi i protiv Miloša Uzelca, Milana Antonića, Branimira Uzelca, Sauda Hasovića i Slobodana Ratkovića, odgovornih lica u privatnim preduzećima "Hedkomerc", "Drina timber" i "Eso limb" zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja i pribavljanja imovinske koristi vlasnicima preduzeća u iznosu više od  četiri miliona i 140.000 evra.

"Pre donošenja naredbe o sprovođenju istrage, Uprava kriminalističke policije je protiv osumnjičenih Tužilaštvu podnela krivičnu prijavu i dostavila dokaze, dokumentaciju i druge materijale prikupljene u toku predistražnog postupka koji je pokrenut februara ove godine. Krivična prijava je podneta povodom kredita koje je 'Agrobanka' odobrila preduzećima 'Hedkomerc', 'Drina timber' čiji je suvlasnik Milan Antonić, sin osumnjičenog Dušana Antonića", precizirao je tužilac za organozovani kriminal Miljko Radisavljević. 

Iako je doskorašnji guverner Dejan Šoškić pre deset dana u intervjuu NIN-u rekao da je posle vanredne kontrole poslovanja "Agrobanke", NBS zapisnik o tome dostavila 5. oktobra 2011. u Upravi kriminalističke policije tvrde da su zapisnik dobili tek kada su to izričito zahtevali. I u tužilaštvu kažu da saradnja Tužilaštva i Narodne banke nije počela na vreme.

Policija je "Agrobankom" počela da se bavi još sredinom prošle godine kada je je MUP završavao istragu u vezi sa "Metals bankom", i kada je utvrđeno da je ta banka na sumnjiv način poslovala sa "Agrobankom".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво