Читај ми!

Otac uhapšen, za sinom se traga

U toku potraga za Milanom Antonićem i Slobodanom Ratkovićem, za koje se sumnja da su umešani u aferu "Agrobanka". Bivšem predsedniku Izvršnog odbora banke Dušanu Antoniću i još sedmorici uhapšenih određeno zadržavanje do 48 sati. Na sednici Vlade nije bilo reči ko je pomogao Dušanu Antoniću da pobegne, kaže Ivica Dačić.

Policija je saopštila da, u okviru istrage afere "Agrobanka", traga za Milanom Antonićem i Slobodanom Ratkovićem, kao i da je za osam juče uhapšenih, posle saslušanja, određeno policijsko zadržavanje do 48 sati. Odgovornost nije samo na Izvršnom odboru banke, već su u sistemu kontrole poslovanja zakazali mnogi činioci, kaže za RTS berzanski posrednik Nenad Gujaničić.

U saopštenju policije navodi se da je Dušan Antonić, u periodu od 2006. do 2011. godine, kao predsednik Izvršnog odbora "Agrobanke", u saizvršilaštvu sa drugim članovima Izvršnog odbora i rukovodiocima sektora banke, osumnjičenima Bojanom Zarićem, Slavoljubom Korićancom, Bobanom Labovićem i Vehbom Papićem, banci naneo štetu od 32 milijarde dinara.

"Kršeći zakonske i podzakonske akte i interne propise banke odobravao je kredite većem broju pravnih i fizičkih lica iz Republike Srbije, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja, koji do danas nisu vraćena", navodi se u saopštenju MUP-a.

Osumnjičeni su korisnicima kredita na taj način pribavili protivpravnu imovinsku korist od 32 milijarde dinara, a na štetu "Agrobanke".

Među preduzećima koja su stekla protivpravnu imovinsku korist su, kako se navodi, i privredna društva "Drina timber" u Ljuboviji i "Hedkomerc" u Beogradu, koja su pod kontrolom Dušana Antonića, a u vlasništvu njegovog sina Milana Antonića i Miloša Uzelca.

Juče uhapšeni Miloš Uzelac jedan je od čelnika firme "Eso limb" u Beču, koja je osnivač privrednog društva "Drina timber". Slobodan Ratković, za kojim se takođe traga, zamenik je direktora preduzeća "Hed komerc".

Među osam do sada uhapšenih su i Branislav Uzelac, generalni direktor "Hedkomerca", i Saud Hasović, direktor firme "Drina timber".

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je juče za RTS da se u istrazi afere "Agrobanka" može očekivati još hapšenja jer je, kako je rekao, policiji dat nalog da proveri sve sporne i neisplaćene kredite.

Inače, Tužilaštvo za organizovani kriminal od februara ove godine, na osnovu izveštaja Uprave kriminalističke policije, vodi predistražni postupak povodom spornih kredita koje je u periodu od 2006. do kraja 2011. godine odobrila i plasirala "Agrobanka".

Šuković: Ništa nije ukazivalo na korupciju

Bivši član Upravnog odbora "Agrobanke" i član Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Danilo Šuković izjavio je da je sve što je dolazilo do Upravnog odbora te banke "bilo čisto" i da ništa nije ukazivalo na korupciju.

"Sve što je dolazilo na Upravni odbor bilo je čisto. Da li je neko radio nešto loše sa papirima, to ja ne mogu znati. Da je nešto ukazivalo na korupciju, ja bih tog momenta izašao iz Upravnog odbora. Ja nisam stekao dojam, ne mogu ništa da kažem", rekao je Šuković agenciji Beta.

Upitan da li su on i ostali članovi Upravnog odbora "Agrobanke" imali uvid u poslovanje banke i da li je moguće da je banka napravila gubitak od 300 miliona evra, Šuković je odgovorio da ne zna i da postoje različite tvrdnje.

"Ne znam. Neki tvrde, ovi koji su radili, da to nije realno, drugi da jeste. To treba sve da se ispita i da se vidi. Ono što je dolazilo na Upravni odbor, papiri, toga ništa nije bilo. Bio je pozitivan rezultat i svi su papiri bili takvi", rekao je Šuković.

Šuković je naveo da eventualne zloupotrebe nije mogao da izvede jedan čovek, nego više njih, ali da podaci koji bi ukazivali na to nisu stizali do Upravnog odbora.

Upravni odbor čiji je Šuković bio član, razrešen je uvođenjem prinudne uprave 29. decembra 2011. godine kada su razrešeni i članovi Izvršnog odbora "Agrobanke".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво