Читај ми!

Afera "Agrobanka", uhapšen Dušan Antonić

Bivši predsednik Izvršnog odbora "Agrobanke" Dušan Antonić, koji je bio u bekstvu, uhapšen na graničnom prelazu kod Sremske Rače, potvrdio za RTS premijer i ministar policije Ivica Dačić. Prethodno je u istrazi afere "Agrobanka" uhapšeno još sedam osoba.

11.30 (četvrtak) - Završeno sinoć započeto saslušanje uhapšenih, kojima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati. 

22.15 - Bivši predsednik Izvršnog odbora "Agrobanke" Dušan Antonić, koji je bio u bekstvu, uhapšen na graničnom prelazu kod Sremske Rače, potvrdio za RTS premijer i ministar policije Ivica Dačić.  

U istrazi afere "Agrobanka" uhapšeno je osam osoba. Bivši predsednik Izvršnog odbora "Agrobanke" Dušan Antonić, koji je bio u bekstvu, uhapšen je večeras na graničnom prelazu kod Sremske Rače, potvrdio je za RTS premijer i ministar policije Ivica Dačić.

Pre Antonića, uhapšeni su Slavoljub Korićanac, Branimir Uzelac, Saud Hasović, Vehbo Papić, Boban Labović, Miloš Uzelac i Bojan Zarić.

Slavoljub Korićanac je bivši zamenik predsednika Izvršnog odbora "Agrobanke", dok je Bojan Zarić bio član tog odbora. Branimir Uzelac je direktor "Hed komerca", a Saud Hasović firme "Drina timber".

Na interent prezentaciji firme "Hed komerc" navodi se da im je jedna od delatnosti trgovina drvnim proizvodima njihove strugare "Drina timber" d.o.o.  

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za RTS da postoji osnovana sumnja da je veliki broj kredita odobravan grupama povezanih pravnih lica protivno zakonu o bankama, aktima Narodne banke Srbije i internim aktima "Agrobanke".

"To je imalo za posledicu nenaplativnost odobrenih kredita u iznosu od preko 200 miliona evra", objasnio je Radisavljević.

Dva privatna preduzeća, "Hed komerc" i "Drina timber" u ovom trenutku, po osnovu neizmirenih obaveza po korišćenim kreditima, "Agrobanci" duguju više od 530 miliona dinara. Radisavljević napominje da je reč o pravnim licima čiji je suvlasnik najbliži rođak jednog od bivših rukovodilaca u "Agrobanci".

Pojedini mediji navode da je suvlasnik pomenutih firmi Milan Antonić, sin Dušana Antonića. 

U istrazi afere "Agrobanka" može se očekivati još hapšenja jer je, kako je rekao tužilac Radisavljević, policiji dat nalog da proveri sve sporne i neisplaćene kredite.

Inače, Tužilaštvo za organizovani kriminal od februara ove godine, na osnovu izveštaja Uprave kriminalističke policije, vodi predistražni postupak povodom spornih kredita koje je u periodu od 2006. do kraja 2011. godine odobrila i plasirala Poljoprivredna banka Agrobanka a. d. Beograd.

Dušan Antonić bio je predsednik Izvršnog odbora "Agrobanke" do kraja prošle godine, kada je zbog nenaplativih potraživanja banci oduzeta dozvola za rad i uveden stečaj. Proteklih dana demantovao je da je odgovoran za gubitak od 300 miliona evra u poslovanju banke, za šta optužuje prinudnu upravu.

Ekonomisti kažu da su gubici posledica davanja kredita raznim firmama, bez adekvatnog obezbeđenja, a Antonić je priznao da je bilo pritisaka i politike i privrede da se određeni krediti odobre.

Međutim, tvrdi da je uvek poštovana procedura, i da on nijedan kredit nije odobrio, već da je to radio Kreditni odbor. Za svoj rad od banke je, kaže, dobio korektnu nagradu: 600.000 evra.

Za skoro četiri decenije rada, 64-godišnji Dušan Antonić prošao je gotovo sve bankarske poslove, od pripravnika do generalnog direktora. Pre šest godina, Klub privrednih novinara proglasio ga je za menadžera godine u oblasti bankarstva.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво