Читај ми!

Posao za sto hiljada građevinara?

Povodom Dana građevinara ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić kaže da spas građevinarstva vidi u formiranju razvojne banke. Ilić najavio zapošljavanje 100.000 građevinara. Od ukupnog broja stradalih na radnom mestu svaki drugi je građevinar, upozoravaju stručnjaci i apeluju na veću zaštitu građevinara.

Ministar građavine i urbanizma Velimir Ilić je poručio da bi spas za srpsko građevinarstvo bilo formiranje razvojne banke, što bi mogla da bude Poštanska štedionica, koja bi bila u sastavu države i da bi je trebalo preimenovati i dati joj odgovarajuće nadležnosti.

Neimari su upozorili, povodom Dana građevinara Srbije, da su u velikim dugovima i da je u poslednje dve godine smanjen broj firmi za oko 3.000, a resorni ministar Velimir Ilić je najavio pomoć države i naveo da bi samo u okviru podizanja energetske efikasnosti objekata moglo da se zaposli 100.000 građevinara.

U poslednje dve godine smanjen je broj legalno zaposlenih građevinara sa 120.000 na 70.000, dok su u inostranstvu naši građevinari prošle godine ostvarili 150 miliona evra, naveli su predstavnici Sindikata građevinara koji je deo Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Vlada je, kaže Ilić, obezbedila 320 miliona evra za subvencionisanu kupovinu stanova. Velika šansa građevinara je i u projektu energetske efikasnosti, gde se u proizvodnji materijala i gradnji može zaposliti 100.000 ljudi. 

Čestitajući praznik ministar Ilić je obećao da će država podići "na noge" tu važnu granu privrede za ekonomski razvoj zemlje.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić rekao je da su građevinari su ostali pouzdan oslonac države u njenim nastojanjima za prevazilaženje ekonomske krize.

Mrkonjić je čestitajući svim neimarima u Srbiji praznik građevinara, poručio da su građevinski radnici, građevinska preduzeća i građevinska industrija Srbije, ostali pouzdan oslonac države "i u teškim životnim uslovima, u godinama velike ekonomske krize, suočeni i sa gubitkom velikih svetskih tržišta".

Građevinari ugroženi

U Srbiji građevinskih radnika je za četvrtinu manje nego pre 10 godina, zarada im je 15 odsto niža od prosečne, a od ukupnog broja stradalih na radnom mestu ove godine - svaki drugi je građevinar.

Od početka godine, na poslu je poginulo 15 građevinaca. A od 19 povređenih na radu, 12 ih je bilo na građevini. Zbog dugih sudskih sporova poslodavci se ne boje kazni i uglavnom ne sprovode mere bezbednosti.

Sindikati kažu da su najveći problem podizvođači.

Saša Simić iz Sindikata građevinara "Nezavisnost" kaže da se kroz podizvođačke firme u velike poslove na mala vrata uvode neformalna ekonomija, neprijavljeni radnici a sa tim i neadvatna zaštita zdravlja i bezbednosti na radu.

Direktor Inspekcije rada Predrag Peruničić ističe da poslodavci postanu svesni opasnosti i problema tek kada dođe do povređivanja, a tada je već kasno.

"Nažalost i sami zaposleni doprinose ovoj situaciji jer redovno imamo pojavu da beže od Inspekcije rada", ocenjuje Peruničić.

Najavljuje se Zakon o obaveznom osiguranju od povreda na radu, koji predviđa visoke kazne za poslodavce, ukoliko se radnik povredi.

Direktor Nacionalnog saveta za bezbednost na radu Zoran Martinović kaže da je to tema na kojoj se mora insistirati.

"Naravno da je to nešto što će za poslodavce predstavljati jedan dodatni teret ali u svakom slučaju zaštita života ljudi na gradilištima nam je najvažnija", kaže Martinović.

Zbog krize, smanjeni su obim gradnje i prodaja stanova, pa je i zarada 15 odsto niža od republičkog proseka. Najniže plate su u visokogradnji.

Predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Duško Vuković ističe da su plate ranika 29.000 dinara i da se, sa obzirom na iznos potrošačke korpe i ukupne troškove života, može pretpostaviti kakav je položaj građevinskog radnika.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво