Читај ми!

(Ne)stabilna funkcija

Dok deo stručne javnosti Vladi zamera da izmenom zakona o NBS ugrožava samostalnost centralne banke, Vlada guverneru Dejanu Šoškiću na teret stavlja i to što u radu nije bio samostalniji. Česte promene prvog čoveka centralne banke su srpski izum, smatraju u Savetu guvernera NBS.

Od 2000. godine Srbija je promenila pet vlada i četiri guvernera. U evropskim zemljama, guverneri na svojim funkcijama provedu bar dva mandata, koji traju od šest do osam godina. Dok deo stručne javnosti novoj Vladi zamera da izmenom zakona ugrožava samostalnost Narodne banke, ta Vlada dosadašnjem guverneru Dejanu Šoškiću na teret stavlja i to što u radu nije bio samostalniji.

Da bi guverner svakako podneo ostavku i da se SPS o Vladi dogovorio sa Demokratskom strankom, otkrio je danas premijer Ivica Dačić.

"To nije nikakva tajna, činjenica je i u pregovorima koje smo imali sa DS-om, da je izražavano veliko nezadovoljstvo stanjem u finansijskom sektoru i da se, takođe, razgovoaralo o smeni guvernera. Da je Tadić na vlasti, Šoškić bi podneo ostavku", rekao je Dačić.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da će se kao neko ko je bio guverner uvek boriti za nezavisnu poziciju centralne banke. "Dobro je što se uvodi sektor nadzora, najveći problem u našem finasijskom sektoru je loša kontrola nadzora banaka", rekao je Dinkić.

Jedan od članova aktuelnog Saveta guvernera Milojko Arsić smatra da su česte promene prvog čoveka centralne banke srpski izum. Arsić navodi da tako nije moguće sačuvati samostalnost u kreiranju monetarne politike.

"Ove dve stvari se ne mogu odvojiti, jer ako rukovodstvo centralne banke nije samostalno, onda ono nije samostalno ni u kreiranju monetarne politike. To praktično znači da, čim se vladajućoj većini ne dopadne politika centralne banke, ona može da promeni rukovodstvo", kaže Arsić, član Saveta guvernera NBS.

I u komšijskim zemljama proteklih meseci u guvernerskoj fotelji bilo je vruće. Hrvatska je posle 12 godina promenila guvernera. Kako su potvrdile i jedna i druga strana, saradnja između prvog čoveka centralne banke i nove Vlade nije bila moguća.

Mađarski premijer Viktor Orban je od spornih izmena zakona o centralnoj banci na kraju odustao pod pritiskom EU i zbog toga što mu je potrebna finansijska pomoć EU.

Za razliku od država u kojima građani i ne znaju ko im je guverner, njihov rad je pod lupom upravo u zemljama koje su zadržale veću samostalnost u monetarnoj politici.

"Ako gledamo evrozonu, u državama evrozone nema autonomne monetarne politike, jer monetarnu politiku vodi Evropska centralna banka, 17 zemalja evrozone su zemlje koje su se odrekle autonomne monetarne politike", podseća ekonomista Miladin Kovačević.

I pored krize i nestabilnih vlada, pozicija rumunskog guvernera je stabilna već 22 godine. Na drugom kontinentu, guverner Pol Voker ostao je u fotelji dok su se na vlasti smenjivali predsednici – Karter, Regan i Buš.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво