Читај ми!

MMF i EU o novom zakonu

MMF će sprovesti potpunu analizu predloženih izmena i dopuna Zakona o NBS, iako već sada smatra da pojedine odredbe narušavaju samostalnost centralne banke, kaže direktor Fonda za Evropu Reza Mogadam. Nacrt novog zakona dovodi u pitanje samostalnost rada NBS, kažu zvaničnici Evropske komisije, prenosi Beta.

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda za Evropu Reza Mogadam najavio je danas, u pismu guverneru Narodne banke Srbije Dejanu Šoškiću, da će MMF narednih dana sprovesti potpunu analizu predloženih izmena i dopuna Zakona o NBS, iako već sada smatra da pojedine odredbe narušavaju samostalnost centralne banke.

"Izmene i dopune kojima se poziva na razrešenje funkcije guvernera, viceguvernera i članova Saveta koji su trenutno na dužnosti, ne vodeći računa o procedurama i osnovama propisanim važećim Zakonom o NBS, menjaju postupci biranja i nadležnosti Saveta i Izvršnog odbora i ukida pravo na sudsku kontrolu funkcionerima NBS, koji su razrešeni sa funkcije, predstavljaju ozbiljno narušavanje samostalnosti centralne banke", navodi se u pismu Mogadama, saopšteno je iz NBS.

Izmena koja dozvoljava NBS da na sekundarnom tržištu kupuje hartije od vrednosti koje su izdali država ili druga javna tela, de fakto omogućava indirektno monetarno finansiranje javnog sektora, što predstavlja ozbiljan rizik po devizne rezerve NBS i devizni kurs, ocenjuje MMF.

Mogadam je izneo rezerve u pogledu ishitrenog donošenja izmena koje se tiču okvira finansijskog nadzora, bez pažljivog razmatranja od strane ključnih učesnika.

Usvajanje ovih izmena i dopuna stvorilo bi nesigurnost, narušilo kredibilitet politika i nametnulo pitanja o ispravnosti vođenja makroekonomskih politika, dodaje se u pismu.

Mogadam je istakao da MMF pridaje veliku važnost pitanjima samostalnosti centralne banke i vođenja monetarne politike.

"Takva pitanja su zaista imala značajno mesto u našem savetovanju država članica u kontekstu nadzora, a pre svega u okviru programa koje MMF podržava", ocenio je Reza Mogadam.

Ove izmene i dopune Zakona o NBS zahtevaju pažljivo i detaljno razmatranje  s obzirom na potencijalno značajne implikacije na sveukupnu makroekonomsku stabilnost u Srbiji, kao i na program MMF-a, ukazao je Mogadam u pismu Šoškiću.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво