Читај ми!

Šoškić podneo ostavku

Dejan Šoškić podneo neopozivu ostavku na mesto guvernera Narodne banke Srbije. Izmene zakona o NBS bitno narušavaju nezavisnost te institucije, prete da pogoršaju poziciju Srbije na međunarodnim finansijskim tržištima i uspore evropske integracije, kaže Šoškić.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju, a kao razlog naveo je predložene izmene i dopune Zakona o NBS koje, po njegovom mišljenju, bitno narušavaju nezavisnost centralne banke. Na vest o ostavci Šoškića različito su reagovali predstavnici političkih partija, dok su čelnici MMF-a i Evropske komisije komentarisali izmene Zakona o NBS.

Šoškić je o ostavci obavestio predsednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića, ističući da nove zakonske odredbe otvaraju mogućnost stručne degradacije i donošenja odluka unutar NBS kojima bi se mogla podstaći ekonomska i finansijska nestabilnost u zemlji.

"Usvajanje ovakvih izmena i dopuna Zakona o NBS moglo bi uticati na bitno pogoršanje pozicije naše zemlje na međunarodnim finansijskim tržištima i usporiti proces evropskih integracija, što se već sada može zaključiti iz reakcije međunarodnih finansijskih institucija i ostalih međunarodnih činilaca od kojih zavisi finansijska podrška našoj zemlji u kriznim uslovima", naveo je Šoškić.

U Narodnoj skupštini završena je načelna rasprava o izmenama Zakona o NBS, a predsednik parlamenta ranije je obavestio poslanike o Šoškićevoj ostavci. U Kabinetu predsednika parlamenta agenciji Beta potvrđeno je da je tekst ostavke, sa potpisom guvernera Šoškića, stigao u kabinet, ali i naglašeno da ostavka nije overena u sudu, kako to nalaže zakon.

Dejan Šoškić je u ostavci naveo da mu je tekst zakona o centralnoj banci koji se predlaže dostavljen tek u toku jučerašnjeg popodneva i sa žaljenjem konstatovao da je izostala bilo kakva javna rasprava o važnom sistemskom zakonu čije je usvajanje predloženo po hitnom postupku.

Šoškić je rekao da ostavkom želi da spreči da političko iznuđivanje promene na vrhu nezavisne institucije poput NBS bude jedini razlog za usvajanje lošeg zakona, s mogućim ozbiljnim posledicama na finansijsku stabilnost i kredibilitet države.

"Nadam se da će moja ostavka omogućiti predlagačima zakona da pažljivije sagledaju i analiziraju njegove posledice, te da ga usklade s principima nezavisnosti centralnih banaka kakvi važe u zemljama sa uređenim finansijskim sistemom", naglasio je Šoškić.

Podsećajući da je NBS u prethodnom periodu uspešno ostvarila svoj osnovni cilj –stabilnost cena, kao i da je prosečna inflacija u prvih šest meseci 2012. bila 4,3 odsto, Šoškić konstatuje i da su parametri finansijske stabilnosti banaka u Srbiji ostali iznad proseka u odnosu na druge evropske zemlje.

"Podsećam vas i da je NBS jedna od samo dve državne institucije na čiji rad u prošloj godini državni revizor nije imao nikakvih zamerki", naveo je Šoškić u obaveštenju dostavljenom predsedniku Skupštine Srbije, uz molbu da prihvati njegovu neopozivu ostavku na mesto guvernera.

Narodna skupština Republike Srbije imenovala je Dejana Šoškića za guvernera Narodne banke Srbije 28. jula 2010. godine sa mandatom od šest godina.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво