Читај ми!

Najveća budžetska rupa u istoriji!

Manjak u državnoj kasi dostigao rekordne 2,2 milijarde evra, kaže Mlađan Dinkić. Ministar finansija navodi da ima jasan plan kako da se to normalizuje i ističe da je Srbiji potreban novi program sa MMF-om.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da je deficit državnog budžeta Srbije u ovoj godini dostigao rekordan iznos od 2,2 milijarde evra.

"Deficit nikada nije bio toliki. To mora da se normalizuje i imam jasan plan kako da to uradimo", rekao je Dinkić posle sastanka sa zanatlijama u Palati Srbije.

Dinkić je naglasio da stanje budžeta ne može da se sredi "preko noći" i da očekuje da će od iduće godine stanje biti bolje.

Kako je rekao, deficit budžeta je dve milijarde evra, ali u to nije uključeno 170 miliona evra koji su "upumpani" u državne banke, tako da je ukupan deficit 2,17 milijardi evra.

Dinkić je ukazao da nisu uključeni ni mnogi rashodi, a trebalo je da budu uključeni, i dodao da je samo "Srbijagas" zbog "netržišne cene" gasa napravio 200 miliona evra gubitka u ovoj godini.

Traži se novac za septembarske plate i penzije

Ministar finansija kaže da je dobio potvrdu od direktorke državnog trezora da samo još u avgustu ima novca za isplatu plata i penzija.

Prva stvar koju sam pitao direktorku Trezora bila je: "Imamo li novca za plate i penzije i do kada?" Odgovor je bio: "Uspeli smo da obezbedimo za avgust".

Dinkić je dodao da treba da se preduzmu još neki koraci da bi se obezbedio novac za septembarske plate i penzije. "Sada radimo na tome da obezbedimo penzije za septembar, toliko je teška situacija", rekao je Dinkić.

Ipak, ministar kaže da je uveren da će u kratkom roku uspeti da napravi plan fiskalne konsolidacije i sredi stanje u budžetskoj kasi.

Navodi da je njegov plan restrukturiranje duga do kraja godine, tako što bi se vratio dug sa visokim kamatnim stopama, a da, ako već moramo da se zadužimo, to bude pod povoljnijim uslovima.

"Drugim rečima, da se prebacimo na zaduživanje od bilateralnih institucija umesto na domaćem tržištu kapitala, gde je kamatna stopa visoka i kreće se od 14 do 15 procenata", dodao je Dinkić.

Dinkić ističe da je razgovarao sa bankama da obezbede povoljne kredite za privrednike, tako što bi se za veliku privredu odobravali krediti po kamati od četiri odsto, a za malu privredu od jedan odsto godišnje.

Potreban novi program sa MMF-om

Ministar ukazuje da je Srbiji potreban novi program sa Međunarodnim monetarnim fondomkoji će biti u interesu Srbije.

"Predstavnici MMF-a rekli su da je postojeći program 'mršav' i da treba napraviti novi", rekao je Dinkić.

On je ukazao da program koji Srbija ima sa MMF-om nije "ni zaživeo" jer je prethodna vlada prekršila dogovor i nije u skladu sa aranžmanom napravila Zakon o budžetu za 2012. godinu.

Srbiji je potreban program koji je funkcionalan, a ne samo na papiru, ocenio je Dinkić i najavio da će novi aranžman sa MMF-om biti napravljen u razgovorima sa Misijom fonda kojoj je upućen zvaničan poziv za dolazak u Srbiju.

Aranžman sa MMF-om od 1,1 milijardu evra zamrznut je u februaru pošto je dogovoreni budžetski deficit Srbije premašen.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи