Bez fiskalnih kasa za zanatlije

Tokom ovog meseca biće ukinuta obaveza zanatlija da imaju fiskalne kase, najavio Mlađan Dinkić. Ministar finansija i privrede najavljuje i da će najkasnije do kraja avgusta biti obezbeđena finansijska podrška preduzetnicima za održavanje likvidnosti.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je najavio da će već tokom ovog meseca biti ukinuta obaveza zanatlija da drže fiskalne kase i GPRS sisteme.

"Ako tu obavezu nemaju advokati nema osnova da je imaju i zanatlije", rekao je Dinkić, naglašavajući "da to ne znači da neće biti finansijske discipline".

Prema njegovim rečima, kontrolu neregistrovanih preduzeća od tržišne inspekcije preuzeće poreska uprava, a oni koji imaju neregistrovanu radnju imaće određeni period prilagođavanja i ulaska u legalni sistem poslovanja.

Dinkić je najavio da će najkasnije do kraja avgusta biti obezbeđena finansijska podrška preduzetnicima za održavanje likvidnosti. Kako je objasnio, reč je o kreditima čija bi kamata trebalo da iznosi jedan do dva odsto godišnje, a odobravao bi ih Fond za razvoj.

Ministar finansija je dodao da bi do kraja septembra trebalo da budu ukinuti i pojedini parafiskalni nameti, naglašavajući da on smatra da svakako treba ukinuti firmarinu za zanatlije i komunalnu naknadu za isticanje reklame i pozvao zanatlije da kažu šta još od nameta treba da se ukine.

Tokom jeseni, naglasio je Dinkić, biće promenjen i zakon o autorskim pravima i biće ukinuta obaveza plaćanja muzičkog dinara.

Dinkić je najavio i druge mere koje neće moći odmah da budu primenjene zbog deficita u budžetu, ali bi već od početka naredne godine mogle da zažive.

Jedna od njih je i bespovratna podrška za investicije u zanatstvu, koja bi predviđala da država podrži preduzetnike koji obezbede najmanje 50 odsto sopstvenih sredstava od ukupne vrednosti investicije, dok bi preostali deo finansirala država.

U okviru Ministarstva biće formiran Sektor za preduzetništvo na čijem će čelu biti Dragijana Radonjić Petrović, rekao je Dinkić i najavio usvajanje Zakona o zanatstvu i osnovanje zanatske komore, podsetivši da u prethodnoj vladi nije bilo političke volje za to, ali da su se tada stvorili uslovi da se taj zakon usvoji.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво