Читај ми!

Učestala poskupljenja goriva

U proteklih sedam dana, benzin je poskupeo tri puta. Izgovor za učestala poskupljenja goriva naftaši traže u velikim kursnim razlikama zbog slabljenja dinara.

Naftni derivati skuplji su od utorka za dinar. U proteklih sedam dana, to je treće poskupljenje benzina. Velike kursne razlike zbog slabljenja dinara izgovor su naftaša za ponovna učestala poskupljenja goriva.

Od utorka do utorka, samo benzin evropremijum je ukupno poskupeo skoro pet dinara. Najniža cena litra tog goriva, koje se uglavnom uvozi, sada je oko 154 dinara.

Aleksandar Mileusnić iz "Petrobarta" rekao je da na osnovnu cenu ne mogu sami trgovci da utiču.

Već, kako je rekao, utiče svetska cena derivata, pošto se radi o berzanskom proizvodu, kao i kurs dinara u odnosu na evro, odnosno na dolar jer se trgovina naftnim derivatima obavlje u dolarima.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da je poslednja dva meseca, maj i jun, cena i benzina i dizela niža u evrima nego u maju i junu prethodne godine.

Iako je za plate u Srbiji gorivo preskupo, u poređenju sa zemljama regiona, jeftinije naftne derivate od Srbije imaju sada samo Bosna i Hercegiovina i Rumunija.

U NIS-u koji je glavni snabdevač, u narednom periodu očekuju da se cene zadrže oko sadšnjeg nivoa.

Kravčenko je rekao da s obzirom na spoljne faktore, mogućnost da značajnih promena neće biti je viša od 50 odsto.

Međutim, ne treba zaboraviti unutrašnje faktore koji će uticati na poskupljenje. Ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić već je najavio mogućnost povećanja akciza na gorivo.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво