Читај ми!

Živković: Smene u NBS-u protivne zakonu

Vlada nema zakonski osnov za smenu rukovodstva centralne banke, kaže predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković. Važećim zakonom je precizirano da guverner i viceguverneri nastavljaju da obavljaju funkcije do isteka mandata, rekao Živković.

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Boško Živković istakao je da Vlada Srbije nema zakonski osnov za smenu rukovodstva centralne banke.

Živković je povodom najave da će Skupštini Srbije danas biti dostavljen predlog novog zakona o NBS, agenciji Beta rekao da je važećim zakonom precizirano da "guverner i viceguverneri, izabrani u skladu sa Zakonom, nastavljaju da obavljaju funkcije utvrđene tim zakonom do isteka mandata na koji su izabrani".

Takođe, kako je ukazao, predviđeno je da i predsednik i članovi Saveta NBS, izabrani u skladu sa odredbama Zakon o NBS, nastavljaju da obavljaju funkciju do isteka mandata.

Poslednje izmene Zakona o NBS stupile su na snagu 1. jula 2010. godine. Tim zakonom je predviđeno da guvernera bira Skupština Srbije, na predlog predsednika Srbije.

Skupština Srbije imenovala je 28. jula 2010. Dejana Šoškića za guvernera NBS sa mandatom od šest godina. Centralna banka ima četiri viceguvernera, a Savet NBS, pored predsednika, ima četiri člana koji su izabrani na mandat od pet i šest godina.

Predstavnici vladajuće koalicije prethodnih dana su izjavljivali da su nezadovoljni radom guvernera NBS, pa se očekuje da će posle usvajanja izmena Zakona o NBS uslediti njegova smena.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи