Читај ми!

Četiristo miliona dolara za srpski budžet

Srbija bi mogla da računa na 400 miliona dolara direktne budžetske podrške od Svetske banke, rekao ministar finansija Mlađan Dinkić posle sastanka sa delegacijom Svetske banke. Reč je o kreditu sa rokom otplate od 18 godina, a da bi ga dobila, Srbija mora da nastavi reforme i pregovore sa MMF-om.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da Srbija od Svetske banke može da računa na 400 miliona dolara budžetske pomoći, pod povoljnim uslovima. 

"Reč je o zajmovima sa rokom otplate od 18 godina i periodom počeka od pet do sedam godina, sa kamatnom stopom tek nešto više od jedan odsto, što predstavlja ubedljivo najpovoljnije uslove na svetskom tržištu", rekao je ministar Dinkić nakon razgovara sa delegacijom Svetske banke.

Dinamika odobravanja zajmova zavisiće od tempa sprovođenja predloženih reformi i dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede posle sastanka.

Drugi paket zajmova odnosi se na investicione projekte namenjene unapređenju poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, zdravstva i slično, navedeno je u saopštenju.

Delegaciju Svetske banke predvodili su koordinatorka za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž i šef kancelarije u Srbiji Lu Brefor.

Mlađan Dinkić je rekao da su teme razgovora bile i planirane mere Vlade Srbije za uvođenje reda u finansijskom sektoru i javnim finansijama u celini.

"Svetska banka je izrazila spremnost da nastavi da pruža podršku Srbiji. To je veoma važno kako bi što brže bila prevaziđena katastrofalna situacija u kojoj se budžet trenutno nalazi", rekao je posle sastanka Dinkić.

Solidan dogovor

Stručnjaci ocenjuju da je dogovor Srbije i Svetske banke o pomoći budžetu solidan. Novac je, kako navode, sve skuplji, posebno za zemlje čiji dug raste, a privreda pada.

"Imajući u vidu sve okolnosti, mislim da smo sasvim dobro prošli", kaže Vladimir Krulj sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, uz podsećanje da je država skoro štampala obveznice od milijardu evra po kamatnoj stopi od sedam odsto.

Krulj navodi da je naš privredni rast negde oko nule i da treba servisirati ugovor, a ovakav aranžman je, kako dodaje, jako dobar.

Brz načelni pristanak Svetske banke da kreditira manjak u budžetu kvari jedno "ali" - podrška budžetu, pod uslovom da se nastave pregovori sa MMF-om.

"Kada su pregovori sa MMF prekinuti, ostao je zadatak da se donese rebalans budžeta sa značajno smanjenim deficitom i da se donese srednjoročni program fiskalne konsolidacije, što znači zaustavanje rasta javnog duga i njegovo vraćanje, u četvorogodišnjem periodu, na nivo ispod 45 odsto BDP-a", navodi predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво