Читај ми!

Milijarde potrošene na neregularne nabavke

Od početka godine neregularnosti u hitnim javnim nabavkama odnele osam milijardi dinara, upozorava Uprava za javne nabavke. Podneto više od 190 prekršajnih prijava.

U hitnim javnim nabavkama, Uprava za javne nabavke uočila je neregularnosti vredne osam milijardi dinara. Direktor Uprave Predrag Jovanović kaže za RTS da je to tri puta više nego prethodne godine. Podneto je više od 190 prekršajnih prijava. Procenjuje se da se zbog korupcije u toj oblasti godišnje gubi oko 800 miliona evra.

U Srbiji se Zakon o javnim nabavkama krši i kada se nabavlja papir, ali i drugi kancelarijski materijal. Tenderi se, kažu upućeni, nameštaju ili prilagođavaju kako bi odgovarali određenom ponuđaču.

"Tako je moguće da u jednom tenderu koji raspiše jedan državni fond tehnička karakteristika bude takva da stolica treba da bude teška 15 kilograma iz čega se vidi da je taj tender napravljen za određenog ponuđača", kaže novinar sajta "Pištaljka" Ivan Ninić.

Najviše prestupa u prethodnoj godini činila su ministarstva, lokalne samouprave i javna preduzeća.

"Najveće zloupotrebe se dešavaju kod javnih preduzeća kao što je JAT, kod koga smo utvrdili da za iznos od pet milijardi dinara nije imao u planu javne nabavke. Posebno kod "Puteva Srbije", koji na celoj teritoriji održavaju lokalne i najvažnije saobraćajnice, nije bio sproveden postupak javnih nabavki", ističe državni revizor Radoslav Sretenović. 

"Putevi Srbije" su, kaže, revizor, u međuvremenu ispravili propuste. Mogućnost za dodatne zloupotrebe je okolnost kada se nabavka proglasi hitnom.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović navodi da je uprava ove godine uočila neregularnosti u hitnim nabavkama u vrednosti od osam milijardi dinara, što je tri puta više u odnosu na prethodnu godinu. 

"U celoj 2011. godini uočeno je neregularnosti javnih nabavki po hitnom postupku u vrednosti od 2,9 milijardi dinara, što znači da je za dvostruko kraći period tri puta više neregularnosti uočeno i to je jedan alarmantan podatak", rekao je Jovanović u Dnevniku RTS-a.

Ove brojke, jedan od stožera nove vlasti, naprednjaci ocenjuju skandaloznim. U novom mandatu postavljaju stara pitanja ko je kriv za pljačku narodne imovine, ko je pravu istinu o neregularnostima u javnim nabavkama krio od javnosti u Srbiji i zbog čega Predlog zakona o javnim nabavkama, koji je sačinila Srpska napredna stranka, nikad nije stavljen u skupštinsku proceduru.

Svoj predlog zakona ova partija dala je na 156 strana. Nova rešenja predlaže i Državna revizorska institucija. Između ostalog, da se rok zastarelosti prekršaja sa godinu produži na tri godine, kao i da se povreda zakona o javnim nabavkama, vredijih od 10 miliona dinara, tretira kao krivično delo.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво