Veća tražnja, veća cena

Na nekim stovarištima uglja potražnja je dvostruko veća nego prošlog jula. Iako rudnici nisu menjali cene, kod većine trgovaca ugalj je skuplji 10 odsto, zbog, kako kažu, skupljeg prevoza.

Ovog leta, potražnja za čvrstim gorivom povećana je najmanje 20 odsto, a na nekim stovarištima i dvostruko je veća nego prošlog jula. Prave se i spiskovi čekanja. Većina trgovaca povećala je cene uglja za 10 odsto, kažu, zbog skupljeg prevoza. Za mnoge je poskupljenje neopravdano, jer rudnici nisu menjali cene.

Vrelo toplo leto, ali građani misle na zimu. Nisu kažu zaboravili studeni februar pa na vreme nabavljaju ogrev. Retke su kupovine za celu grejnu sezonu. Kako se supi novac tako se i dokupljuje po koja tona uglja, ili kubik drva.

Snabdevači imaju svoju računicu. Najnovije poskupljenje pravdaju skupljim dovozom.  

"Sami šoferi koji doteruju ugalj, a mali broj ljudi je dobilo na tenderu, su podigli cenu sa njihove strane", kaže Bogoljub Marković sa stovarišta u Kruševcu.

Željko Vidaković sa stovarišta u Zrenjaninu kaže da je u odnosu na prošlu godinu ugalj skuplji 300 dinara po toni u proseku. Prema njegovim rečima dnevno sa stovarišta u Zrenjaninu ode jedan šleper.

Cene ogreva po Srbiji su šarolike. Tona najjeftnije "kolubare" košta oko 6.000 dinara, "kostolca" 7, dok je ugalj iz uvoza skuplji, za "Banović" treba do 13.000, a ruskog kamenog uglja od 19 do 21 hiljadu dinara po toni.

Kubik ogrevnog drveta je oko 30 evra u unutrašnjosti, a u većim gradovima 50. Treba dodati i prevoz i seču. Najviše se isplati ko ima čekove.

"Dajemo sindikatima sa kojima smo sklopili ugovor, dajemo i građanima na odloženo plaćanje pet do šest rata", kaže Zora Novitović sa stovarišta u Beogradu.

U Vojvodini je duplo veća potražnja čvrstog ogreva nego prošle godine jer neka domaćinstava nisu mogla da plaćaju gas, pa su ponovo prešli na čvrst ogrev.

U centralnoj Srbiji najviše se traži najeftiniji ugalj, "kolubara" i "kostolac", dok se na jugu zemlje najbolje prodaje ogrevno drvo. 

Jamski rudnici, još početkom godine tražili su poskupljenje 30 do 40 odsto indstrijskog uglja za toplane i termoelektrane. Međutim, povećanja nema bez saglasnosti Vlade.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи