Читај ми!

Modernizacija NIS-a

NIS planira da u naredne tri godine u razvoj i modernizaciju poslovanja uloži po 500 miliona evra, kaže generalni direktor tog preduzeća Kiril Kravčenko. U oktobru bi trebalo da bude puštena u rad modernizovana Rafinerija nafte u Pančevu, najavljuje Kravčenko.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko kaže da ta kompanija planira da u naredne tri godine u razvoj i modernizaciju poslovanja uloži po 500 miliona evra, a od 2015. po milijardu evra godišnje.

Kravčenko je, na predstavljanju Izveštaja o održivom razvoju NIS-a za 2011. godinu, rekao da će u naredne tri godine 30 odsto investicija biti usmereno u preradu, 30 odsto u proizvodnju nafte i gasa, a 40 odsto u promet, a od 2015. 95 odsto investicija biće usmereno u proizvodnju.

"Plan je da do 2015. godine svake godine investiramo minimum 500 miliona evra, bez spajanja i preuzimanja, a od 2015. godine planiramo da investiramo milijardu godišnje to je neophodno ako želimo da kokurišemo velikim kompanijama", rekao je Kravčenko.

Kako je Kravčenko istakao, u oktobru bi trebalo da bude puštena u rad modernizovana Rafinerija nafte u Pančevu, a početkom 2013. godine započeće modernizacija rafinerije u Novom Sadu.

NIS planira da uloži značajna sredstva u otvaranje benzinskih pumpi i zemljama okruženja - Bugarskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, istakao je Kravčenko i dodao da NIS svoje poslovanje zasniva na tri principa - ekonomija, ekologija i socijalna odgovornost, i da su za to usvojeni standardi koji se i primenjuju.

Generalni direktor NIS-a je ponovio da je plan da do 2020. godine ta kompanija proizvodi pet miliona tona nafte i gasa, dok je sadašnja proizvodnja 1,7 miliona tona. Kravčenko je naveo i da je plan da rezerve nafte i gasa budu u 2020. godini 120 puta veće od tekuće proizvodnje.

Procene analitičara o poslovanju NIS-a

Analitičarka Jelica Putniković istakla je da je "svakako je dobro da mi kao zemlja koja stalno pominje da treba da zovemo strane investitore da imamo kompaniju koja ulaže ne samo u Srbiji već i u inostranstvu".

"Ako jedna takva kompanija uspešno posluje u Srbiji onda je to sigurno signal i investitorima, koji hoće da ulažu u našu zemlju, u naftni ili drugi sektor. Mogu da traže partnere među našim firmama, da li je to NIS ili neka kompanija iz sfere prehrane, što je naša šansa, objasnila je Putnikovićeva.

Prema rečima analitičara Milana Ćulibrka svaki evro zarađen u inostranstvu u je sada zlata vredan. Bez obzira ko, bez obzira da li je domaća kompanija 100 posto ili je 49 odsto. Svaki izlazak u inostranstvo je odličan kao i svaka investicija.

"Nažalost u prva četiri meseca ove godine imali smo neto odliv deviza, nekih 200 miliona evra više je otišlo, nego što je ušlo u zemlju, tako da bi investicija od 500 miliona evra značila bukvalno davanje veštačkog disanja davljeniku. Svaki taj evro, svaka investicija svaki zaposleni u ovom trenutku mnogo znači", podsetio je Ćulibrk.

Konkretnu korist već tokom godine imaće lokalne samouprave, jer NIS finansira 100 infrastrukturnih i drugih projekata u celoj zemlji.

Izveštaj o održivom razvoju NIS-a za 2011. godinu ocenjen je višom ocenom B+, u odnosu na 2010. što ukazuje na značajan napredak koji je ostvarila ta kompanija.

Direktor revizorske kuće KPMG Boris Milošević rekao je da NIS može i da teži najvišoj oceni A, i treba da posluži kao primer ostalim kompanijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара