Kasne isplate iz budžeta?

Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila da će kasniti isplata sredstava za aktivne mere zapošljavanja, jer za tu stavku u budžetu trenutno nema sredstava. Uprava za Trezor demantuje da isplate kasne i tvrde da se radi o "poštovanju mesečne dinamike isplate".

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) saopštila je da će u narednom periodu kasniti isplata sredstava korisnicima "aktivnih mera zapošljavanja", jer Trezor nije preneo sredstva iz budžeta na NSZ.

"Prema informacijama koje smo dobili iz Trezora, trenutno nema sredstava u budžetu da bi se izvršili prenosi Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Poslednji prenos sredstava iz budžeta bio je 4. juna 2012. godine", navedeno je u saopštenju.

Sredstva za finansiranje aktivnih mera politike zapošljavanja, odnosno sredstva za isplate zarada nezaposlenima angažovanim na javnim radovima, programima stručne prakse, obukama, ali i ostalim merama NSZ, isplaćuju se iz budžeta Republike Srbije.

NSZ dostavlja zahtev Trezoru, a Trezor potrebna sredstva prebacuje direkciji NSZ koja ih u roku od 48 sati preko svojih filijala isplaćuje krajnjim korisnicima.

U ovom trenutku NSZ potražuje od Trezora 314 miliona dinara.

Od toga je 90 odsto namenjeno zaradama angažovanim osobama i to 90 miliona za javne radove, 143 miliona za programe dodatnog obrazovanja, 53 miliona za programe zapošljavanja, 17 miliona za lokalne akcione planove zapošljavanja, tri miliona za program "Druga šansa, 663.000 za program obuka i 211.000 za sajmove zapošljavanja.

NSZ se izvinjava svim korisnicima zbog nastale situacije za koju ne može snositi krivicu.

Uprava za trezor saopštila je da, kada je u pitanju isplata sredstava nekim korisnicima Nacionalne službe za zapošljavanje, nije reč o kašnjenju već o poštovanju mesečne dinamike trošenja sredstava predviđenih budžetom.

Kako objašnjavaju iz Uprave trezora, NSZ za aktivne mere zapošljavanja ima budžet od 3,4 milijarde dinara, a do sada su potrošili 1,8 milijardu, što je više od polovine godišnje aproprijacije.

Takođe, nije tačno da je Trezor dao informaciju da trenutno nema sredstava u budžetu, pošto na računima Trezora trenutno ima preko 30 milijardi dinara, a zahtev NSZ predstavlja 1 odsto tog iznosa, kažu u Upravi za trezor.

broj komentara 356 pošalji komentar
(utorak, 13. maj 2014, 11:50)
anonymous [neregistrovani]

april

nisam jos uvek dobila novac za april

(ponedeljak, 12. maj 2014, 13:36)
anonymous [neregistrovani]

april

Je l bila kome plata za april?

(četvrtak, 17. apr 2014, 09:46)
anonymous [neregistrovani]

Mart

Ja sam juce primila uplatu.

(ponedeljak, 14. apr 2014, 10:13)
anonymous [neregistrovani]

Mart isplata

Ja nisam, a ni koleginica koja radi samnom. Medjutim citam na drugom forumu neki su dobili jos prosle nedelje, verovatno to zavisi kad je poslodavac poslao izvestaj o prisutnosti.

(nedelja, 13. apr 2014, 14:45)
Nestrpljiva [neregistrovani]

isplata - mart

Da li je neko dobio pare za mart?
Hvala

(petak, 07. mar 2014, 11:58)
ludiloooooooo [neregistrovani]

strucna praksa

legle dve uplate od jednom preko intese, strucna praksa, kula-vojvodina, pozzzz braco i sestre, lepo se provedite za vikend

(petak, 07. mar 2014, 07:37)
tijana [neregistrovani]

napokon

u ns juce stigle dve uplate meni i drugarici oko 15 do6 :) ...

(četvrtak, 06. mar 2014, 16:36)
anonymous [neregistrovani]

stigle pare

Iz Beograda sam...pa moguce ne znam...u svakom slucaju za dva meseca su mi uplatili

(četvrtak, 06. mar 2014, 16:07)
anonymous [neregistrovani]

strucna praksa

U Paracinu su danas uplatili za 2 meseca.

(četvrtak, 06. mar 2014, 15:56)
nnn [neregistrovani]

nnn

Mislim da to nema veze sa bankom, nego sa gradom u kojem se nalazi filijala NZS. Odakle si ? Ova u NS filijala uvek zabusava.