Читај ми!

Kasne isplate iz budžeta?

Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila da će kasniti isplata sredstava za aktivne mere zapošljavanja, jer za tu stavku u budžetu trenutno nema sredstava. Uprava za Trezor demantuje da isplate kasne i tvrde da se radi o "poštovanju mesečne dinamike isplate".

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) saopštila je da će u narednom periodu kasniti isplata sredstava korisnicima "aktivnih mera zapošljavanja", jer Trezor nije preneo sredstva iz budžeta na NSZ.

"Prema informacijama koje smo dobili iz Trezora, trenutno nema sredstava u budžetu da bi se izvršili prenosi Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Poslednji prenos sredstava iz budžeta bio je 4. juna 2012. godine", navedeno je u saopštenju.

Sredstva za finansiranje aktivnih mera politike zapošljavanja, odnosno sredstva za isplate zarada nezaposlenima angažovanim na javnim radovima, programima stručne prakse, obukama, ali i ostalim merama NSZ, isplaćuju se iz budžeta Republike Srbije.

NSZ dostavlja zahtev Trezoru, a Trezor potrebna sredstva prebacuje direkciji NSZ koja ih u roku od 48 sati preko svojih filijala isplaćuje krajnjim korisnicima.

U ovom trenutku NSZ potražuje od Trezora 314 miliona dinara.

Od toga je 90 odsto namenjeno zaradama angažovanim osobama i to 90 miliona za javne radove, 143 miliona za programe dodatnog obrazovanja, 53 miliona za programe zapošljavanja, 17 miliona za lokalne akcione planove zapošljavanja, tri miliona za program "Druga šansa, 663.000 za program obuka i 211.000 za sajmove zapošljavanja.

NSZ se izvinjava svim korisnicima zbog nastale situacije za koju ne može snositi krivicu.

Uprava za trezor saopštila je da, kada je u pitanju isplata sredstava nekim korisnicima Nacionalne službe za zapošljavanje, nije reč o kašnjenju već o poštovanju mesečne dinamike trošenja sredstava predviđenih budžetom.

Kako objašnjavaju iz Uprave trezora, NSZ za aktivne mere zapošljavanja ima budžet od 3,4 milijarde dinara, a do sada su potrošili 1,8 milijardu, što je više od polovine godišnje aproprijacije.

Takođe, nije tačno da je Trezor dao informaciju da trenutno nema sredstava u budžetu, pošto na računima Trezora trenutno ima preko 30 milijardi dinara, a zahtev NSZ predstavlja 1 odsto tog iznosa, kažu u Upravi za trezor.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво