Cena struje čeka novu vladu

O budućoj ceni struje raspravljaće nova vlada, rekao savetnik premijera Petar Škundrić. Od oktobra cena struje u nadležnosti regulatorne Agencije za energetiku. EPS se suočava sa problemima u realizaciji neophodnih investicija, rekao generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Savetnik premijera Srbije Petar Škundrić izjavio je da ne može da precizira koliko će struja poskupeti jer je to odluka koju će doneti nadležna regulatorna agencija, uz dogovor sa Vladom Srbije, Narodnom bankom i ostalim institucijama zaduženim za vođenje makroekonomske politike.

Na skupu "Elektroprivreda Srbije - temeljni oslonac reindustrijalizacije Srbije" Škundrić je novinarima rekao da u ovom trenutku niko ne može da kaže kada će se poskupljenje dogoditi jer će ta odluka biti deo celovitog programa nove Vlade i svih institucija koje su zadužene za makroekonomsku stabilnost.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković je rekao novinarima da je studija Svetske banke pokazala da struja u Srbiji treba da poskupi 40 do 80 odsto u naredne tri do četiri godine.

Marković je ukazao da od oktobra cena struje prelazi u nadležnost regulatorne Agencije za energetiku. 

On je naveo da je struja u Srbiji najjeftinija u regionu i da se EPS suočava sa velikim problemima, posebno u realizaciji neophodnih investicija.

Prema njegovim rečima, prosek starosti elektrana u Srbiji je 39 godina, zbog čega se može desiti da za nekoliko godina država ostane bez neophodnih količina električne energije ukoliko se ne bude na vreme ulagalo u obnovu kapaciteta.

Marković je rekao da je od 2000. do 2005. godine godišnji prosek ulaganja bio oko 200 miliona evra, a da je posle toga dostizao i cifru od 500 miliona, ali da je taj novac bio dovoljan samo za održavanje dok za investicije treba još toliko novca godišnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи