Читај ми!

"Južni tok" u decembru

Polaganjem cevi u Crno more u decembru će početi gradnja gasovoda "Južni tok", najavljuju iz "Gasproma". Gasovod će prolaziti kroz Srbiju, ali još uvek nije utvrđena tačna putanja. Kapacitet "Južnog toka" biće 63 miliona kubika gasa, a investicija je vredna 10 milijardi evra.

Gradnja gasovoda "Južni tok", investicije vredne 10 milijardi evra definitivno počinje u decembru. To je prošle sedmice potvrdio ruski predsednik Vladimir Putin, a više puta i čelnici "Gasproma".

Države na trasi gasovoda uveliko pripremaju projekte za svoje zemlje. I Slovenija je sa "Gasporomom" osnovala zajedničko preduzeće, a Srbija počela izradu prostornog plana za deo kroz našu zemlju.

Izgradnja "Južnog toka" počeće krajem godine, kako navljuju u "Gaspromu", paralelnim polaganjem dve linije gasovoda po dnu Crnog mora. Planirane su ukupno četiri linije kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa. U "Gaspromu2 preciziraju i rokove gradnje.

"Ne sumnjam da će do decembra 2015. zemni gas 'Južnim tokom' doći do evropskih potrošača", poručuje Aleksej Miler, Predsednik Upravnog odbora "Gasproma".

Planirano je da kopneni deo gasovoda ide kroz Bugarsku, Grčku, Srbiju, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju i dalje do Italije i Austrije. Za sada se zna da gasovod ulazi u našu zemlju iz Bugarske, a izlazi u Mađarsku.

"Generalnim projektom predviđena je mogućnost fazne izgradnje uz istovremenu izgradnju primopredajnih, mernih i kompresorskih stanica koje će omogućiti dovoljan protok odnosno predviđene kapacitete protoka prirodnog gasa", kaže Aleksandra Damjanović iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Vlada Srbije je još početkom godine donela odluku o prostornom planu posebne namene za "Južni tok". U nadležnom ministarstvu obećavaju da će taj dokument uraditi na vreme, jer bez njega nema lokacijskih i građevinskih dozvola. Kada bude gotov tačno će se znati i čije će zemljište na trasi gasovoda ući u proces eksproprijacije.

"Agencija za prostorno planiranje Republike Srbije započela je izradu ovog prostornog plana i, prema informacijama koje imamo, taj plan bi trebalo da bude završen do kraja ove godine", kaže Aleksandra Damjanović.

Važno je, kažu, i da i "Srbijagas" završi što pre projekat celog gasovoda.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavljuje da će se ovih dana voditi razgovori i u Zagrebu, oko krakova gasovoda koji će ići prema Hrvatskoj, a jedan krak bi trebalo da ide i prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

"Tako da ukupni kapaciteti 'Južnog toka' koji treba da se izgradi uključujući i novo skladište Srpski Itebej u ovom momentu su u "Srbijagasu" u projektnom smislu na stolu", poručio je Bajatović.

Akcionari "Južnog toka" su ruski "Gasprom", italijanski "Eni", francuski EDF i nemački BASF.

U "Gasporomu" smatraju da će izgradnjom gasovoda "Južni tok" i "Severni tok" potpuno osigurati snabdevanje evropskih potrošača gasom.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво