Читај ми!

Kupci najbolji inspektori

U svakoj drugoj kontroli poreskih inspektora utvrđene nepravilnosti, a gotovo trećina pregledanih trgovina ili ugostiteljskih objekata biće zatvorena. Građani su najbolji poreski inspektori, jer ne moraju da plate robu ili uslugu ukoliko ne dobiju fiskalni račun, ističu u Poreskoj upravi.

Jedan od sigurnih načina da se proveri da li je porez plaćen jeste fiskalni račun. Poreski inspektori su u redovnim kontrolama. Od početka godine obavljeno ih je više od 1.400, a u svakoj drugoj utvrđene su nepravilnosti u radu, dok će gotovo trećina pregledanih trgovina ili ugostiteljskih objekata biti zatvorena.

Jedna Osiječanka morala je da plati 6,6 evra kazne, jer nije uzela račun na kasi. U prodavnicama, ali i ispred njih, hrvatski inspektori proveravaju da li trgovci izdaju, a kupci uzimaju fiskalne račune.

I srpski inspektori kontrolišu prodavce i ugostitelje – 428 objekata biće kažnjeno stavljanjem katanca na vrata zbog fiskalne nediscipline.

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević kaže da je fiskalna nedisciplina najčešća u ugostiteljskim objektima, kafićima, restoranima, ali i u trgovinama.

"Mi apelujemo na građane, jer su oni najbolji poreski inspektori, nemojte plaćati robu niti uslugu ako vam ne daju fiskalni račun, zakon vam dozvoljava da izađete i ne platite", ističe Radosavljević.

Ono o čemu se manje razmišlja jeste da je fiskalni račun ujedno garancija da je neko kome plaćamo robu ili uslugu platio porez, a da redovno plaćanje puni budžet iz koga se kasnije isplaćuju penzije, socijalna davanja i izdvaja za školstvo i zdravstvo.

Zato treba uzimati račun, kažu stručnjaci, ali ga treba i sačuvati.

"Kad je u pitanju tehnička roba ili druga roba koja ima duži vek trajanja od šest meseci traže od trgovca da im daju fiskalni račun na trajnom nosaču zapisa, da iskopiraju, jer potrošač može da ostvari pravo na reklamaciju ako ima fiskalni račun", kaže Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača.

Prema njegovim rečima, problem je i u kvalitetu fiskalnih računa, jer oni blede i računi su koji liče na fiskalni račun, a to nisu.

Predviđene kazne za neizdavanje fiskalnih računa su od 50.000 do milion dinara. Krajnja mera je zatvaranje. Njoj se, ipak, stručnjaci protive.

Poreski stručnjak Đerđ Pap kaže da, dok je radnja zatvorena, ne prihoduje, ne plaća PDV, radnici su odjavljeni, a krajnji efekat se može podstaći materijalnim, novčanim kažnjavanjima.

U obračun sa fiskalnom nedisciplinom kreće i susedna Crna Gora. Paket za suzbijanje sive ekonomije, koji je vlada te zemlje usvojila, između ostalog, podrazumeva strožu kontrolu izdavanja fiskalnih računa.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво