Читај ми!

Dinar na nizbrdici

Dinar nastavlja da pada, pa evro danas vredi 115,75 dinara. Narodna banka Srbije je iz deviznih rezervi od početka godine potrošila gotovo 900 miliona evra na odbranu dinara, ali domaća valuta slabi. Ekonomisti pozivaju na brzo formiranje vlade.

Evro kupuju svi: banke, kompanije, građani, i to iznose koji se mere stotinama hiljada dnevno. Takva potražnja neminovno dovodi do jačanja evropske valute, a rezultat je očigledan – neke banke za evro traže i 118 dinara.

Branislav Brujić iz Udruženja menjača kaže da se u toku dana dešavaju velika pomeranja kada je reč o kursu. Banka, kako navodi, krene sa jednim kursom, recimo 115,3 dinara za evro, a krajem dana kurs bude 115,8 dinara.

Skok evra pokazuje da je minut do dvanaest kad je reč o formiranju vlade. Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec kaže da ljudi beže u evro, jer imaju utisak neizvesnosti, pa je pritisak na evro mnogo jači nego što bi inače bio.

"Onog trenutka kad se formira vlada, kad se uspostavi dogovor sa MMF-om, kad se vide okviri javne potrošnje u državi, verujem da će se stvari smiriti", smatra Bajec.

I Narodna banka, koja je iz deviznih rezervi od početka nedelje potrošila 140 miliona evra, ali time nije zaustavila rast evra, poziva na brzo formiranje vlade, jer su za stabilizaciju deviznog tržišta potrebne i njene mere.

"Što pre imamo vladu i što pre se sprovode reformske mere, to će te mere biti uslovno rečeno, biti manje gorka pilula za nas kao građane", navodi guverner Dejan Šoškić.

Cena koju građani sada plaćaju svakako je slabljenje dinara. Pojedini ekonomisti smatraju da bi MMF bio taj koji bi pomogao domaćoj valuti.

Profesor Fakulteta za finansije, ekonomiju i administraciju Mihajlo Crnobrnja smatra da bi aranžman sa MMF-om sigurno ojačao dinar, odnosno smanjio njegovo dalje klizanje, jer bi se dobila psihološka podrška koja je veoma važna i kod potrošača i kod investitora.

Dok u Srbiji raste, u Evropskoj uniji evro slabi. Pao je na najniži nivo prema dolaru u poslednje dve godine, jer kriza u Grčkoj ne jenjava i time se dovodi u pitanje oporavak cele evrozone.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво