Читај ми!

Evrozona, brod koji tone

Vlada Velike Britanije priprema se za mogući izlazak Grčke iz evrozone. Procenjuje se da bi grčko napuštanje evra koštalo EU hiljadu milijardi dolara, piše britanski "Gardijan".

Zvanični London priprema hitan plan kako bi se izborio sa mogućim izlaskom Grčke iz evrozone, pošto je guverner Banke Engleske Ser Mervin King upozorio Evropu da se cepa iznutra, piše britanski Gardijan.

Izveštaji iz Atine koji ukazuju da se velike sume novca izvlače iz Grčke, zabrinuli su vlasti Velike Britanije o posledicama cepanja evrozone za britansku ekonomiju, koja je zaglavljena u dvostrukoj recesiji. Procenjuje se da bi neplansko grčko napuštanje evra koštalo Uniju hiljadu milijardi dolara.

Kako tvrdi britanski dnevnik, zvaničnici iz Banke Engleske, Trezora i ministarstva finansija prave plan u očekivanju grčkog izlaska iz monetarne unije. Procenjuje se da bi to izazvalo štetu svetskoj ekonomiji isto kao i propast banke Liman Braders septembra 2008. godine.

Ser King je nagovestio da će Centralna banka preduzeti korake ka stimulisanju rasta, ako evropski političari ne uspeju da izaću na kraj sa dužničkom krizom.

"Prolazimo kroz veliku finansijsku krizu, najveću od recesije iz tridesetih godina prošlog veka, najveću bankarsku krizu u istoriji Britanije, imamo najveći fiskalni deficit u mirnodopskom dobu. Naš najveći trgovinski partner, evrozona, cepa se iznutra bez ijednog očiglednog rešenja da se to zaustavi", smatra King.

Dag Mekvilijams iz Centra za ekonomska i poslovna istraživanja smatra da bi planirani raskid sa jedinstvenom valutom koštao dva odsto BDP-a zemalja evrozone. "Neplansko razdruženje prouzrokovalo bi pad od čak pet odsto BDP-a, ili oko hiljadu milijardi dolara", dodao je Makvilijams.

Odliv kapitala iz Grčke povećao se pošto je postalo jasno da koaliciona vlada neće biti sastavljena. Od parlamentarnih izbora 6. maja, sa računa u Grčkoj povučene su tri milijarde evra. Centralna banka je saopštila da je samo u jednom danu podignuto 800 miliona evra.

Inače, Rejting agencija "Fič" smanjila je za jedan stepen kreditni rejting Grčke na CCC, sa prethodnih B-, navodeći kao razlog "povećanje rizika" da bi Grčka mogla da bude primorana da napusti evrozonu.

Fič je u saopštenju naveo da je snižavanje rejtinga usledilo posle jačanja partija koje se protive merama štednje na parlamentarnim izborima i neuspeha formiranja vlade, zbog čega je Grčka morala da zakaže nove izbore.

Predstavljajući kvartalni izveštaj Engleske banke o inflaciji, King je rekao da je privredni rast manji, a inflacija veća nego što se očekivalo pre samo tri meseca. "Ovim tempom proizvodnja će tek 2014. godine doći na nivo iz 2008. kada je kriza počela", istakao je guverner Banke Engleske.

Pred polazak na samit G8 grupe, britanski premijer Dejvid Kameron poručio je da, ako se odnosi u evrozoni ne srede, očekuje je mogući raskid, dodavši da evropskih lideri neizostavno moraju da donesu neke odluke.

"Ili Evropa ima posvećenu, stabilnu i uspešnu evrozonu, sa banakama sa sigurnim kapitalom, sistemom koji raspoređuje fiskalni teret i jedinstvenu monetarnu politiku, ili je u pitanju "teritorija bez mape", koja nosi ogroman rizik za sve", naveo je Kameron.

"Koji god put da se izbere, spreman sam da učinim sve da sačuvam zemlju i obezbedim ekonomiju i finansijski sistem Britanije", istakao je Kameron.

Američki zvaničnici, takođe, pokazuju nervozu, posmatrajući rastuću krizu. Predsednik SAD Barak Obama uporedio je krizu sa čeonim vetrom koji bi mogao da ugrozi krhki američki oporavak.

Očekuje se da će Obama na predstojećem samitu G8 izvršiti pritisak nemačku kancelarku Angelu Merkel da podrži paket za privredni rast Evrope, umesto mera stroge štednje koje su grčki birači odbacili.

Ipak, kako procenjuju analitičari, Obamin uticaj na evropske lidere je minimalan. Iako SAD ima ekonomskog potencijala da pomogne Evropi da se izvuče iz haosa, Obamina administracija je odlučila da se direktno ne meša.

Umesto toga, američki predsednik izbrao je tihu diplomatiju. Na skupu u Kemp Dejvidu pokušaće da ubedi Merkelovu da primeni mere koje će stimulisati privredni rast.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво