Читај ми!

Međunarodni sajam poljoprivrede

Oko 1.500 kompanija iz 58 zemalja učestvuje na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Srbija će ove godine napraviti pomak u izvozu poljoprivrednih proizvoda, rekao ministar Dušan Petrović na otvaranju manifestacije.

Na Novosadskom sajmu otvoren je 79. Međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem će se do 18. maja predstaviti oko 1.500 kompanija iz ukupno 58 zemalja. 

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović rekao je na otvaranju da je sajam najveći događaj ove vrste u Jugoistočnoj Evropi i da je ova manifestacija prilika da Srbija pokaže šta sve može da učini u oblasti poljoprivrede.

"Obezbedili smo novac za prolećnu setvu, obezbedićemo i za jesenju. Imamo dobru organizaciju. Ulazimo u povećanje proizvodnje mesa. Sledeće nedelje donećemo mere koje će podstaći tov junadi i svinja", rekao je Petrović.

"Prošle godine ostvarili smo izvoz u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije vredan 2,7 milijardi dolara", rekao je Petrović i dodao da je siguran da Srbija može i više, ako se dobro bude organizovala.

Petrović je istakao da će Srbija za četiri godine pod zalivnim sistemima imati 1,4 miliona hektara obradivog zemljišta.

"Planiramo da pokrenemo projekat izgradnje sistema za navodnjavanje kojim ćemo pod zalivne sisteme uvesti 1,4 miliona hektara obradiih površina", rekao je Petrović, dodajući da je u Srbiji trenutno pod zalivnim sistemima oko 170.000 hektara što je zanemarljivo s obzirom na to da ima 4,2 miliona hektara obradivih površina.

Ministar Petrović je rekao je taj projekat vredan pet milijardi evra, od čega će 1,3 milijarde biti utrošene na izgradnju kanalske mreže, a ostatak od 3,6 milijardi u mehanizaciju sistema za navodnjavanje.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je u poslednjih pet godina vlada Vojvodine uložila je preko 24 milijardi dolara izvoz je porastao 2,5 puta a obim proizvodnje je porastao 10 odsto.

"Ovo je jedna od najvećih sajamskih priredbi ove vrste, a Vojvodina je jedna od najpristupačnijih evropskih regija za strana ulaganja. Ovu šansu želimo da iskoristimo i iz sve snage da se izborimo za svaku stranu investiciju i svako novo radno mesto", rekao je Pajtić.

Uz podsećanje da Srbija iz godine i godinu ostvaruje sve veći izvoz poljoprivrednih proizvoda, ministar Petrović je ocenio da će naša zemlja ove godine napraviti pomak u izvozu poljoprivrednih proizvoda. 

Prema njegovim rečima, poslednjih godina postalo je jasno da je poljoprivreda u Srbiji veliki izazov i da stotine hiljada porodica koje se bave poljoprivredom mogu svoj život urediti na dobar način.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво