petak, 19. dec 2014. | Изаберите писмо: Ћирилица 

Насловна > Vesti > Ekonomija > Međunarodni sajam poljoprivrede

subota, 12. maj 2012, 11:21 -> 19:38

Međunarodni sajam poljoprivrede

Oko 1.500 kompanija iz 58 zemalja učestvuje na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Srbija će ove godine napraviti pomak u izvozu poljoprivrednih proizvoda, rekao ministar Dušan Petrović na otvaranju manifestacije.

Na Novosadskom sajmu otvoren je 79. Međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem će se do 18. maja predstaviti oko 1.500 kompanija iz ukupno 58 zemalja. 

Izjave Dušana Petrovića i Bojana Pajtića
Uravnotežena robna razmena sa Hrvatskom

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je da su Srbija i Hrvatska prošle godine ostvarile uravnoteženu robnu razmenu u oblasti poljoprivrede vrednu 200 miliona evra.

Petrović je nakon sastanka sa hrvatskim ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom na Novosadskom sajmu rekao da je to dobra osnova za dalje unapređenje saradnje dva ministarstva, ali i realizaciju obostrane zainteresovanosti za nastup na trećim tržištima. 

"Zajedno možemo nastupiti na trećim tržištima, na isti onaj način kao što smo činili tokom dvadesetog veka", rekao je Petrović i ocenio da to mogu biti ozbiljne prednosti poljoprivrede obe zemlje. 

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović rekao je na otvaranju da je sajam najveći događaj ove vrste u Jugoistočnoj Evropi i da je ova manifestacija prilika da Srbija pokaže šta sve može da učini u oblasti poljoprivrede.

"Obezbedili smo novac za prolećnu setvu, obezbedićemo i za jesenju. Imamo dobru organizaciju. Ulazimo u povećanje proizvodnje mesa. Sledeće nedelje donećemo mere koje će podstaći tov junadi i svinja", rekao je Petrović.

"Prošle godine ostvarili smo izvoz u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije vredan 2,7 milijardi dolara", rekao je Petrović i dodao da je siguran da Srbija može i više, ako se dobro bude organizovala.

Petrović je istakao da će Srbija za četiri godine pod zalivnim sistemima imati 1,4 miliona hektara obradivog zemljišta.

"Planiramo da pokrenemo projekat izgradnje sistema za navodnjavanje kojim ćemo pod zalivne sisteme uvesti 1,4 miliona hektara obradiih površina", rekao je Petrović, dodajući da je u Srbiji trenutno pod zalivnim sistemima oko 170.000 hektara što je zanemarljivo s obzirom na to da ima 4,2 miliona hektara obradivih površina.

Ministar Petrović je rekao je taj projekat vredan pet milijardi evra, od čega će 1,3 milijarde biti utrošene na izgradnju kanalske mreže, a ostatak od 3,6 milijardi u mehanizaciju sistema za navodnjavanje.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je u poslednjih pet godina vlada Vojvodine uložila je preko 24 milijardi dolara izvoz je porastao 2,5 puta a obim proizvodnje je porastao 10 odsto.

"Ovo je jedna od najvećih sajamskih priredbi ove vrste, a Vojvodina je jedna od najpristupačnijih evropskih regija za strana ulaganja. Ovu šansu želimo da iskoristimo i iz sve snage da se izborimo za svaku stranu investiciju i svako novo radno mesto", rekao je Pajtić.

Uz podsećanje da Srbija iz godine i godinu ostvaruje sve veći izvoz poljoprivrednih proizvoda, ministar Petrović je ocenio da će naša zemlja ove godine napraviti pomak u izvozu poljoprivrednih proizvoda. 

Prema njegovim rečima, poslednjih godina postalo je jasno da je poljoprivreda u Srbiji veliki izazov i da stotine hiljada porodica koje se bave poljoprivredom mogu svoj život urediti na dobar način.

1
коментари број коментара 1 | cwпошаљи коментар
(subota, 12. maj 2012, 23:27)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

edukacija

Učiti, učiti i samo učiti.
Nema ništa napamet. I poljoprivreda je deo ekonomije - samo konkurentan proizvod se uspečno prodaje.

1
1