Bakar iz rudnika Cerovo kod Bora

Posle deset godina počela proizvodnja u rudniku bakra "Cerovo" kod Bora. Rezerve oko 2,5 miliona tona rude. Očekuje se godišnji prihod od oko 100 miliona dolara.

U rudniku bakra "Cerovo" kod Bora, koji je zatvoren pre deset godina, danas je ponovo počela proizvodnja, za koju je Rudarsko-topioničarski basen "Bor" obezbedio oko 18 miliona evra iz sopstvenih sredstava, očekujući godišnji prihod od oko 100 miliona dolara i čistu dobit od oko 45 miliona dolara.

"Stigla je nova oprema za topionicu i rudnik, zaposleni su novi ljudi. Naročito je značajno što su mladi ljudi dobili posao prvi put", rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, na svečanosti kojoj je prisustvovao i kandidat za predsednika Srbije Boris Tadić.

"Borani su znali koja su njihova prava i obaveze i bili su spremni da se pobune u zaštiti svojih prava. Zato i nije došlo do privatizacije. Pokazalo se da je Basen "Bor" stao na noge, da su zaposleni ovo uradili sopstvenim sredstvima i danas je ovo stabilno preduzeće", naglasio je Ćirić.

Ministar ekonomije podsetio je da su prosečna mesečna primanja u RTB "Bor" oko 60.000 dinara, a rudari u jami "Cerovo" imaju i do 100.000 dinara.

"Svi oni koji nešto pitaju treba da dođu ovde, odu u jamu i vide kako izgleda raditi u jami", rekao je Ćirić.

Obraćajući se rudarima, generalni direktor RTB "Bor" Blagoje Spaskovski rekao je da je većina posla obavljena sopstvenim snagama, da je na poslovima revitalizacije bilo samo sedmoro radnika iz firmi van Bora.

"Uložili smo 18 miliona evra sopstvenih sredstava. Ostvarili smo i neke rekorde", naglasio je Spaskovski i naveo da je 230 radnika za 50 dana samo napravilo cevovod dug 49 kilometara, a njih 153 će u "Cerovu" ostati da radi za stalno.

Prema rečima Spaskovskog, rudnik ima procenjene rezerve od oko 2,5 miliona tona rude, a iskorišćenje će biti više od 82 procenta.

"Ono što je, takođe, značajno jeste da će prihod iz ovog rudnika biti oko 100 miliona dolara, a čista dobit biće 45 miliona dolara. Takođe je značajno da će u novom rudniku biti zaposlen priličan broj žena, a naročitu pažnju ćemo posvetiti zapošljavanju lokalnog stanovništva, pre svega iz Velikog Krivelja", zaključio je Spaskovski.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво