Predstavljena maketa aerodroma Čenej

Predstavnici Vlade AP Vojvodine i Fakulteta tehničkih nauka predstavili su maketu aerodroma Čenej kod Novog Sada. Prema najavama, aerodrom bi trebao da bude igrađen do kraja 2015. godine.

U Holu zgrade Vlade AP Vojvodine, predstavljena je maketa aerodroma Čenej u Novom Sadu.

Kako je istaknuto ovaj aerodrom, čije idejno rešenje je izradio Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, bio bi završen krajem 2015. godine.

Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić je podsetio da je za rešavanje formalnih svojinsko-pravnih problema u vezi sa projektom Aerodroma Čenej bio potreban period od dve godine.

Pokrajinska vlada je danas donela Predlog odluke o izradi Prostornog plana Aerodroma Čenej.

"Pre dva meseca sa našim prijateljima sa Fakulteta tehničkih nauka dogovorili smo se da će Fakultet donirati ovo sjajno idejno rešenje sa maketom budućeg Aerodroma. Reč je o projektu, koji je nama izvanredno važan zbog toga što će poslovni letovi od 2015. godine, kada očekujemo da će Aerodrom biti završen, biti vezani za Vojvodinu", rekao je Bojan Pajtić na predstavljanju makete aerodroma.

Prema rečima Pajtića aerodrom će biti „upodobljen za lou kost letove, obzirom da je danas cela severna Vojvodina orjentisana prema aerodromu u Budimpešti, a zapadna Bačka prema aerodromu u Osijeku, te nema razloga da naši građani ostavljaju svoja sredstva u Mađarskoj i u Hrvatskoj ako može da postoji jedan ovakav infrastrukturni projekat".

Pokrajinske vlasti procenjuju da će aerodrom biti u funkciji od 2015. godine i da će prilikom njegove izgradnje biti korišćena kocepcija privatno-javnog partnerstva, kako bi omogući dodatni načini finansiranja.

Aerodrom će izgledati slično aerodromu u Tivtu u Crnoj Gori.

Maketu aerodroma su predstavili predstavnici Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Aerodrom je projektovan kao aerodrom tipa „C" sa odlaznim o dolaznim terminalom i poslovnim objektom sa kontrolnim tornjem i zauzimaće površinu od oko 7 hektara bez pisti i internih saobraćajnica.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 06. nov 2012, 20:50) - Sloba [neregistrovani]

aerodrom pustih želja

Aerodrom mora da ima i preduslove za uspešno funkcionisanje: pristupni put najmanje rezervisan za mototna vozila, bez poljoprivrednih mašina, zaprežnih vozila... da može da se u svako doba u isto vreme dojure: vatrogasci, policija, hitna pomoć...to za sada ovde nema uslova! Čenej gradnjom ovog nerentebilnog aerodroma, za koji uzgred i nema para, gubi jeden od najstarijih školsko - poljoprivrednih aerodroma. Čenej je jedinstveno salašarsko mesto u Vojvodini i ima jedan od najstarijih aerodroma, i takav treba i da ostane! Ima mnogo važnijih i potrebnijih objekata koji bi učnili čenejce srećnijim i bogatijim.

(ponedeljak, 07. maj 2012, 09:52) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Gradnja aerodromau N.sad je bacanje para.Za te pare može da se dovrši autoput i od N.Sad do Beograd da se stigne za dvadesetak ili trideset minuta.Aerodrom mora i da se održava i to košta a ovako,kada se pomogne izgradnja autoputa,Novosađani su rešili sve svoje brige.Vlajko Niš

(subota, 05. maj 2012, 12:31) - ХУ [neregistrovani]

Коначно

Било је крајње време! Нови Сад је једини велики град у окружењу без комерцијалног аеродрома, а да не говоримо да је и административни центар Војводине и један од европских сајамских центара.