Читај ми!

Novi pogon za "Prvi partizan"

Položen kamen temeljac za novu fabriku "Prvog partizana" u Užicu, čijom izgradnjom se izmešta deo proizvodnje iz podzemnog dela fabrike gde je pre dve i po godine poginulo šest radnika u eksploziji.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac položio je kamen temeljac za novu fabriku "Prvog partizana" u Užicu, čijom izgradnjom se izmešta deo proizvodnje iz pogona namenske industrije gde se pre dve i po godine desila tragedija u kojoj je poginulo šest radnika.

Šutanovac je naglasio da je odbrambena industrija Srbije u poslednje četiri godine doživela procvat zahvaljujući pažljivom planiranju, izvršenju planova, timskom radu i promociji odbrambene industrije van granica naše zemlje.

"Rezultat je da se sa 65 miliona izvoza, ove godine došlo do cifre od 286 miliona evra, što je dosad najveći razvoj u istoriji naše odbrambene industrije", kazao je Šutanovac.

Ministar odbrane je istakao da je jedan od najvažniji segmenata naše namenske industrije i fabrika "Prvi partizan" Užice, koja je za četiri godine duplirala proizvodnju.

"Prošle godine izvezla je 41 milion, a ove već ima preko 60 miliona dolara, što govori o tome da ova fabrika ima dobru perspektivu", rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je istakao da "Prvi partizan" bez podrške vlade ne bi imao plasman u zemlje EU, Ameriku i Kanadu, tako da je izuzetno važno nastaviti dalju promociju naše zemlje jer, kako je objasnio, 93 odsto proizvoda "Prvog partizana" se izvozi na zapadno tržište, što je Ministarstvu odbrane veoma važno i s aspekta daljeg pridruživanja EU.

On je podsetio i da će Srbija vrlo brzo početi pregovore za učlanjenje u Evropsku odbrambenu agenciju preko koje će "Prvi partizan" moći da aplicira kod njihovih razvojnih fondova za nove projekte i obezbediti sredstva za razvoj nove municije koja je neophodna na svetskim tražištima.

Direktor "Prvog partizana" Dragoslav Andrić najavio je da će nova fabrika u koju će biti uloženo šest miliona evra biti završena za godinu dana, nakon čega će biti položen kamen temeljac za još jednu fabriku u Trešnjici nedaleko od Užica čijom izgradnjom će biti upotpunosti izmeštena proizvodnja municije iz podzemnog objekta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво