Читај ми!

Nova agrarna politika, "za" i "protiv"

Dok stručnjaci podržavaju prelazak na subvencionisanje po prinosu umesto po hektaru, neki poljoprivrednici, nezadovoljni novim merama, traže od Ministarstva da povuče sve ovogodišnje uredbe.

Nove agrarne mere omogućile su da tri puta više poljoprivrednika koristi subvencije nego prethodnih godina, tvrde nadležni. Stručnjaci podržavaju prelazak na subvencionisanje po prinosu umesto po hektaru, kao do sada.

Poljoprivrednici koji su nezadovoljni novim merama traže od Ministarstva da, do ponoći, povuče sve ovogodišnje uredbe.

Dizel gorivo za prolećnu setvu, uz popust od 60 dinara po litru koje regresira država, nabavilo je oko 250.000 hiljada poljoprivrednika. Za samo sedam dana podneto je više od 150.000 zahteva za avansnu isplatu premija za biljnu proizvodnju.

"Bilo bi bolje da su subvencije po kilogramu veće, ali znamo kakva je situacija i da je trenutno ovako. Potez sa cenom dizel goriva pokazao se kao izuzetno dobar", ističe Miroslav Glavaški iz Zemljoradničke zadruge "Bečej".

Oni koji nisu zadovoljni subvencijama po prinosu, međutim, očekuju da država povuče uredbe i vrati stari način subvencionisanja, po hektaru.

"Mi smo sigurni da će sav novac koji ministarstvo da završiti kod prerađivača, a ne kod poljoprivrednih proizvođača", smatra poljoprivrednik Đorđe Jovanović.

Prerađivači, ipak, tvrde da neće zadržati novac od premija.

"To ne može tako da se radi, jer smo mi svi zakonski obavezni da pratimo tržišne cene i isključivo svaki otkup suncokreta, pšenice, bilo čega moraju se raditi prema tržišnim cenama", navodi Slađana Ratković iz "Vitala".

Da premije ne ostaju kod prerađivača tvrde i stočari, čija se proizvodnja godinama subvencioniše po količini proizvedenog mleka.

"Što više proizvodimo, više dobijamo novca, veća je premija, a cena se formira u odnosu na tržište, kolika je ponuda i potražnja", kaže poljoprivrednik Mirko Maksimović.

U Ministarstvu poljoprivrede ne odustaju od nove agrarne politike i ističu da nijedna uredba neće biti povučena.

"Mi smo uredbama omogućili pravo avansa kod poljoprivrednih proizvođača, tako da bi to, eventualno, značilo, za sve ljude koji su ostvarili avans, povlačenje svih sredstava", kaže Miloš Milovanović iz Ministarstva poljoprivrede.

Milovanović ističe da je to politika koja stimuliše produktivnost kod proizvođača, koja treba da unapredi proizvodnju i da poveća obim proizvodnje.

Stručnjaci smatraju da novi način subvencionisanja nije savršen, jer bi veće subvencije trebalo da dobijaju proizvođači u nerazvijenim područjima, ali ocenjuju da je pravedniji.

Agroekonomista Miladin Ševarlić kaže da se time izbegava koncentracija većeg broja gazdinstava koji su, eventualno, zloupotrebljavali subvencije po hektaru, koristeći ih a ne obrađujući zemljište.

Uskoro bi trebalo da bude donet i poseban pravilnik po kojem će pravo na premije po kilogramu imati i poljoprivrednici koji žitarice i krmno bilje koriste za ishranu stoke na sopstvenom gazdinstvu. Da bi što više proizvođača dobilo državne podsticaje, ove godine ukinuta je obaveza plaćanja doprinosa Fondu PIO, kao uslov za dobijanje subvencija.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво