Nova agrarna politika, "za" i "protiv"

Dok stručnjaci podržavaju prelazak na subvencionisanje po prinosu umesto po hektaru, neki poljoprivrednici, nezadovoljni novim merama, traže od Ministarstva da povuče sve ovogodišnje uredbe.

Nove agrarne mere omogućile su da tri puta više poljoprivrednika koristi subvencije nego prethodnih godina, tvrde nadležni. Stručnjaci podržavaju prelazak na subvencionisanje po prinosu umesto po hektaru, kao do sada.

Poljoprivrednici koji su nezadovoljni novim merama traže od Ministarstva da, do ponoći, povuče sve ovogodišnje uredbe.

Dizel gorivo za prolećnu setvu, uz popust od 60 dinara po litru koje regresira država, nabavilo je oko 250.000 hiljada poljoprivrednika. Za samo sedam dana podneto je više od 150.000 zahteva za avansnu isplatu premija za biljnu proizvodnju.

"Bilo bi bolje da su subvencije po kilogramu veće, ali znamo kakva je situacija i da je trenutno ovako. Potez sa cenom dizel goriva pokazao se kao izuzetno dobar", ističe Miroslav Glavaški iz Zemljoradničke zadruge "Bečej".

Oni koji nisu zadovoljni subvencijama po prinosu, međutim, očekuju da država povuče uredbe i vrati stari način subvencionisanja, po hektaru.

"Mi smo sigurni da će sav novac koji ministarstvo da završiti kod prerađivača, a ne kod poljoprivrednih proizvođača", smatra poljoprivrednik Đorđe Jovanović.

Prerađivači, ipak, tvrde da neće zadržati novac od premija.

"To ne može tako da se radi, jer smo mi svi zakonski obavezni da pratimo tržišne cene i isključivo svaki otkup suncokreta, pšenice, bilo čega moraju se raditi prema tržišnim cenama", navodi Slađana Ratković iz "Vitala".

Da premije ne ostaju kod prerađivača tvrde i stočari, čija se proizvodnja godinama subvencioniše po količini proizvedenog mleka.

"Što više proizvodimo, više dobijamo novca, veća je premija, a cena se formira u odnosu na tržište, kolika je ponuda i potražnja", kaže poljoprivrednik Mirko Maksimović.

U Ministarstvu poljoprivrede ne odustaju od nove agrarne politike i ističu da nijedna uredba neće biti povučena.

"Mi smo uredbama omogućili pravo avansa kod poljoprivrednih proizvođača, tako da bi to, eventualno, značilo, za sve ljude koji su ostvarili avans, povlačenje svih sredstava", kaže Miloš Milovanović iz Ministarstva poljoprivrede.

Milovanović ističe da je to politika koja stimuliše produktivnost kod proizvođača, koja treba da unapredi proizvodnju i da poveća obim proizvodnje.

Stručnjaci smatraju da novi način subvencionisanja nije savršen, jer bi veće subvencije trebalo da dobijaju proizvođači u nerazvijenim područjima, ali ocenjuju da je pravedniji.

Agroekonomista Miladin Ševarlić kaže da se time izbegava koncentracija većeg broja gazdinstava koji su, eventualno, zloupotrebljavali subvencije po hektaru, koristeći ih a ne obrađujući zemljište.

Uskoro bi trebalo da bude donet i poseban pravilnik po kojem će pravo na premije po kilogramu imati i poljoprivrednici koji žitarice i krmno bilje koriste za ishranu stoke na sopstvenom gazdinstvu. Da bi što više proizvođača dobilo državne podsticaje, ove godine ukinuta je obaveza plaćanja doprinosa Fondu PIO, kao uslov za dobijanje subvencija.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 24. apr 2012, 20:44) - anonymous [neregistrovani]

ne odustajte

Zašto je u industriji mjerilo vrijednosti i u proizvodnji i u plasmanu samo proizvedena količina,a za neke poljoprivrednike koji žele na lak način do novca poreznih obveznika,nemože biti količina dobivena na poljima.Valjda je količina mjerilo uspješnosti rada i zalaganja i kvalitetne obrade oranica,a ne veličina posjeda.Zato ministre ne odstupaje.pa valjda treba voditi računa da se kroz produktivnost dođe do jeftinijeg proizvoda za potrošaća.A u tome je dugoročno gledano jedini način zdrave održivosti poljoprivredne proizvodnje

(utorak, 24. apr 2012, 15:36) - Paorbanat [neregistrovani]

EU

EU daje subvencije po ha. Sta sad izmisljate? Ocete EU samo kad vama odgovara ?!

(utorak, 24. apr 2012, 11:44) - anonymous [neregistrovani]

pojma nema

nista ne razumem ZNACI MALI NE DOBIJAJU NISTA

(utorak, 24. apr 2012, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

Meni nista nije jasno

Prosle godine su me zavrnuli za subvenciju zato sto su 4 dana u avgustu dali fore za uplatu doprinosa, a nigde u medijima nisu to javili. Nisu mi ni poslali resenje za PIO, a trazili su da uplatim, a ja neznam na koji racun jer nemam resenje i opa, nema para od subvencije. Niko nije kriv, a neko je uzeo pare. Ove godine tek mi nista nije jasno.

(utorak, 24. apr 2012, 09:42) - anonymous [neregistrovani]

Prijatelju,

treba nova revolucija.

(utorak, 24. apr 2012, 08:45) - anonymous [neregistrovani]

Сувенције

Каква милостиња , дајте нама адекватне цене за робу која ће важити за све.
Тада неће бити корупције јер овако ви дајете коме хоћете а у већини случајева само поједицима, а осталих 99% не добију ништа.

Ваљда смо сви једнаки или треба нова револуција