Читај ми!

Šansa za nove investicije

U Hanoveru otvoren najveći svetski sajam tehnike i inovacija. Prvi put posle sedam godina, među 5.000 izlagača nalaze se i srpska preduzeća. Sajam je odlična prilika za razgovor sa predstavnicima velikih kompanija, rekao Boris Tadić u Hanoveru.

Najveći svetski sajam tehnike, tehnologije i inovacija otvoren je u nemačkom gradu Hanoveru, a prvi put posle sedam godina učestvuju i srpske firme. Sajam, koja okuplja hiljade izlagača iz celog sveta, otvorili su zvaničnici dve velike svetske ekonomske sile, nemačka kancelarka Angela Merkel i kineski premijer Ven Điabao.

Doskorašnji predsednik i kandidat za tu funkciju na izborima Boris Tadić na otvaranju Sajma podravio se sa nemačkom kancelarkom Merkel i kineskim premijerom Điabaom.

Ono što je Liga šampiona za evropski fudbal, to je hanoverski sajam tehnike i inovacija za svetske kompanije koje se bave tehnološkim inovacijama. Tu dođu da se takimiče i da pokažu ono što imaju ili što umeju kada je reč o poslednjoj reči tehnike.

Sajam je svojevrstan putokaz u kom pravcu i koliko brzo će se razvijati svetska ekonomija, posebno tehnološke inovacije.

Čini se da nikada kao ove godine pažnja nije posvećena uštedi energije, pa je samim tim glavni moto sajma – zelena energija i tehnologija, odnosno potraga za novim izvorima energije, energetske efikasnosti.

Ovogodišnji sajam je specifičan u tome što ga rame uz rame organizuju dve svetske ekonomske sile – domaćin Nemačka i gost Kina. Učešće Kine na sajmu nije nimalo slučajno imajući u vidu veliku ulogu Pekinga u spasavanju evrozone i evra.

Na otvaranju Sajama nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da je Kina najveći izvozni partner Nemačke, da sa njom ima strateško partnerstvo za koje se nada da će biti još čvršće nakon ovog Sajma.

Na sajmu borave brojne privredne delegacije, a na otvaranju sajma Angela Merkel i Ven Điabao susreli su se sa dosadašnjim predsednikom Srbije i kandidatom za tu funkciju Borisom Tadićem.

Razvoj ekonomske saradnje i privlačenje nemačkih inevesticija u Srbiji okosnice su posete Borisa Tadića, s obzirom na to da je Nemačka naše najveće izvozno tržište i zemlja odakle dolaze brojna ulaganja. Boris Tadić došao je na poziv premijera oblasti Donja Saksonija.

"Prilika je da na jednom ovakvom sajmu, koji ima svoju političku, industrijusku i tehnološku dimenziju, pronađemo svoje mesto. Ovo je sajam čija je glavna tema saradnja Nemačke i Kine. Ako bismo kojim slučajem u toj industrijskoj saradnji pronašli makar jednu mašinu koju bismo proizvodili, makar jedan deo te mašine, to bi bio veliki uspeh za provredu", rekao je Tadić.

Tadić je istakao da je poseta sajmu odlična prilika i za razgovor sa predstavnicima velikih kompanija.

U naredna dva dana srpska privreda takođe će predstaviti svoje potencijale. Srpska privreda će na zajedničkom nacionalnom štandu predstaviti proizvodne i izvozne mogućnosti u oblasti informacionih tehnologija, kroz učešće 10 preduzeća i Metalskog klastera Vojvodine.

To je prvi put od 2005. godine da su srpske kompanije organizovale kolektivno izlaganje.

Pored toga, Srbija će u utorak predstaviti poslovnoj publici na nemačko- srpskom poslovnom forumu na kojem će, pored privrednika, učestvovati ministar ekonomije Nebojša Ćirić i premijer nemačke pokrajine Donje Saksonije Dejvid Mek Alister.

Očekuje se da će ovogodišnji sajam, koji se prostire na površini jednakoj 23 fudbalska terena, posetiti oko 300.000 ljudi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво