Najznačajnije gradilište Koridora 11

Otvara se najznačajnije gradilište Koridora 11 – deonica od Ljiga do Preljine duga 42 kilometra, koja se gradi zahvaljujući azerbejdžanskom kreditu. Deonica od 40 kilometra na tom putu ima 66 mostova i pet tunela, a trebalo bi da bude završena za tri godine.

Zahvaljujući azerbejdžanskom kreditu danas počinje izgradnja na najznačajnijem gradilištu Koridora 11 – deonici od Ljiga do Preljine dugoj 42 kilometra.

Taj putni pravac koji bi preko zapadne Srbije trebalo da spoji Srbiju sa Crnom Gorom, počeo je da se gradi osamdesetih godina, kada je polovičan auto-put stigao do Umke, nadomak Beograda, ali ne i do Obrenovca. Za tu prvu deonicu još nemamo projekat, ali iz "Koridora Srbije" najavljuju da će deonica Obrenovac–Preljina, kod Čačka biti završena u naredne tri godine.

Deo od Obrenovca do Ljiga ima tri deonice od čega je jedna duga 12 kilometara, UB–Lajkovac, privedena kraju iz budžetskih sredstava, a za ostale dve Obrenovac–UB i Lajkovac–Ljig potrebno je obezbediti još 300 milona evra za 50 kilometra auto-puta.

Deonica od Ljiga do Preljine gradi se iz kredita azerbejdžanske vlade i koštaće 308 miliona evra, a deonica od Čačka do Požege vredna je 450 miliona i za nju za sada postoji samo idejni projekat.

Ukupna vrednost auto-puta od Beograda do Požege je milijardu dvesta miliona evra od čega za sada postoji trećina sredstava, a dve trećine tek treba tražiti na tržištu novca.

Ministar za energetiku i infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je da su u pripremi novine, koncesije za strane ulagače.

"Oni svaki dan dolaze i nude svoj novac, jer za njih je veoma atraktivno ulagati u saobraćaj. Najviše ih ima iz Italije i Nemačke", naglasio je Mrkonjić. 

Deonica od 40 kilometara Ljig–Preljina ima 66 mostova i pet tunela, a trebalo bi da bude završena za tri godine. Država je završila plansku i projektnu dokumentaciju, a u toku je eksproprijacija zemljišta i već su isplaćene naknade vlasnicima zemljišta u iznosu od deset miliona dinara.

Mihajlo Mišić iz Koridora Srbije kaže da je zemljište otkupljeno u dužini od dva klometra od Ljiga i dva kilometra od Preljine.

"Ove nedelje počinju radovi, ubrzano se radi. Imamo ljude na terenu, sredstva dolaze permanentno i ona se isplaćuju. Ima onih koji su ih već dobili, a i drugi će dobiti", naveo je Mišić.

Poljoprivrednici na trasi kažu da su zadovoljni otkupom zemlje koji se kreće oko 150 evra za ar. Nisu zadovoljni oni kojima se otkupljuju kuće i domaćinstva.

Pod uslovima da zadržimo ovaj tempo gradnje i već sledeće godine obezbedimo oko 700 miliona evra za šta će, kažu stručnjaci, nova Vlada imati malo vremena, Koridor 11 trebalo bi da bude završen za 4-5 godina.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 12. avg 2012, 11:27)
anonymous [neregistrovani]

Koridor 11

Ne, ne - imali bi ceo! Kinezi traze dve i po godine, a proslo je cetiri...

(petak, 20. apr 2012, 16:05)
putnik [neregistrovani]

veljin put

kolko se meni cini prece da se zavrsi deonica Ljig Preljina...nego od Ljiga do Uba...i sta pose imamo isecen auto put...

(petak, 20. apr 2012, 14:38)
anonymous [neregistrovani]

A sta ce vam sve ovo

Da li je neko isao skoro prema Obrenovcu. I da zavrse ovaj autoput za 5 godina sta ce sa njim kad od Beograda do Orenovca je put ocajan. Kliziste na Umci nece resiti narednih 10 godina, a otvaranjem autoputa Obrenovac -Preljina, Obrenovacki put (ionako preopterecen) bice jos vise opterecen. Opet ce Ibarsku magistralu koristiti za tranzit i izbegavati putarine. Sve mi ovo deluje kao da se gradi nabrzinu.

(petak, 20. apr 2012, 13:32)
anonymous [neregistrovani]

uzese mi dedovinu

hahahaha

(petak, 20. apr 2012, 13:17)
anonymous [neregistrovani]

@Neka je sa srecom

Na koje "nase" more prijatelju?

(petak, 20. apr 2012, 11:23)
anonymous [neregistrovani]

izbori

sve izgradise

(petak, 20. apr 2012, 10:47)
Dacha605 [neregistrovani]

Dal me secanje sluzi..?

Jel ovo bese onaj Veljin "put koji ne voidi nigde..?" A sad odjednom dobi i ime.. Koridor 11.. Pa jos i Mrkonjic prica o koncesiji.. Znaci da prosla koncesija nije raskinuta do sada bi vec imali pola autoputa.. Da nije tuzno bilo bi smesno..

(petak, 20. apr 2012, 10:17)
anonymous [neregistrovani]

Neka je sa srecom

Kad nismo mogli mi onda bar nasa deca neka idu za vikend na nase more da se okupaju.