Читај ми!

"Srpski" softver osvaja planetu

Otvoren novi softverski centar kompanije "Televent DMS" u Novom Sadu. U Centar površine 12 i po hiljada kvadratnih metara uloženo je više od 100 miliona evra. Ta kompanija razvila je program za racionalnije korišćenje elektroenergetskih kapaciteta, koji koristi više od 100 kompanija širom sveta.

U Novom Sadu otvoren je novi softverski centar kompanije "Televent DMS" površine 12 i po hiljada kvadratnih metara u koji je uloženo više od 100 miliona evra. Ta kompanija razvila je program za racionalnije korišćenje elektroenergetskih kapaciteta, koji koristi više od 100 distributivnih kompanija širom sveta.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, posetio je novootvoreni Centar, gde je istakao da zahvaljujući ovoj kompaniji većina informatičkih inženjera ostaje u Novom Sadu i Srbiji.

Pajtić je rekao i da je pre 12 godina grupa profesora sa novosadskog univerziteta započela projekat DMS softvera, a da se sada o tome govori kao o najvećoj investiciji u Gradu i Pokrajini u protekle četiri godine.

"Pružićemo podršku Univerzitetu i sarađivaćemo sa ovom kompanijom, jer treba obrazovati još 10.000 novih inženjera s obzirom na širenje ovog softvera", rekao je Pajtić.

Gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić koji je, takođe, posetio ovu kompaniju, rekao je da je "ovo dokaz da Grad i Pokrajina i Republika mogu da napreduju krupnim koracima".

"Grad će na sve moguće načine pružiti podršku daljem razvoju IT sektora, jer to postaje sve značajnija privredna grana koja poslovnom ambijentu u Novom Sadu daje novu dimenziju", rekao je Pavličić ističući da je reč o investiciji vrednoj 100 miliona evra, koja je, kako je kazao, produkt naše pameti.

U razgovoru Pajtića i Pavličića sa rukovodstvom "Televent DMS" istaknuto je da je u februaru ove godine potpisan novi ugovor o zajedničkom ulaganju sa francuskom mega kompanijom "Šnajder elektik", koja je Novi Sad proglasila za glavni kompetitivni razvojni centar za Smart grid IT tehnologije.

Ukupna vrednost francuskih investicija u poslovni zgradu, razvojni centar i razvojni program za savremene Smart grid tehologije je preko 100 miliona evra.

To je otvorilo mogućost za zapošljavanje više od hiljadu mladih stručnjaka u ovom novosadskom razvojnom centru.

Stvoreni su i realni uslovi da Srbija i Novi Sad postanu svetski centar za proizvodnju tog specijalizovanog softvera, koji bi se mogao nametnuti kao novi svetski standard u upravljanju velikim sistemima. Time bi bio otvoren širok prostor za zapošljavanje dodatnih 10.000 visoko obrazovanih mladih stručnjaka u Srbiji.

Kompanija "Telvent DMS" u ovom momentu ima više od 520 zaposlenih vrhunskih stručnjaka, oko 100 saradnika sa Fakulteta tehničkih nauka i preko 250 mladih stipendista.

DMS softver se sada instalira na svih šest kontinenata. Više od dvesta milona ljudi u svetu u preko sto distributivnih kompanija uspešno koristi ovaj srpski proizvod za optimizaciju rada električnih distributivnih mreža.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи