Otpis kamata na poreze i doprinose

Vlada Srbije predlaže otpis kamata za poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje da bi pospešila razvoj privrede i omogućila da se preduzetnici i fizička lica rasterete neplaćene kamate.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu određenih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Prema ovom predlogu kamate će biti otpisane poreskim obveznicima koji podnesu zahtev do 30. juna 2013. godine za - porez na dohodak građana uključujući i porez na prihode od samostalne delatnosti, porez na dobrobit preduzeća, porez na prenos apsolutnih prava, porez na nasleđe i poklon, porez na promet, porez na registrovano oružje.

Takođe, za one koji ispoštuju taj rok, biće otpisane i kamate za dospele obaveze za - porez na fond zarada, porez na finansijske transakcije, doprinose za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinose za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Predlaže se da kamate budu otpisane uz uslov da je obveznik do dana podnošenja zahteva uplatio glavni dug za obaveze do 31. decembra 2011. godine, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima.

Ovim Predlogom zakona Vlada pomaže oživljavanje i razvoj privrede i omogućava da se privreda i preduzetnici, kao i fizička lica, rasterete neplaćene kamate, kako bi bili u mogućnosti da efikasnije izmiruju tekuće obaveze, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Program podrške održivom razvoju poljoprivrede i sela u nerazvijenim opštinama Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši i gradu Novom Pazaru za ovu godinu.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić ranije je najavio mogućnost donošenja prihvatljivog modela reprogramiranja starih poreskih dugovanja, imajući u vidu, pre svega, situaciju u privredi.

broj komentara 0 pošalji komentar