Читај ми!

Komercijalna banka ostaje domaća

Druga po veličini banka na tržištu, Komercijalna banka, u prošloj godini ostvarila je za 39 odsto veću dobit nego u 2010. Iako se za sada ne planira prodaja domaćih banaka, razmišlja se o njihovom ukrupnjavanju.

Komercijalna banka bila je druga po veličini na tržištu Srbije i prva po visini štednje. Prošle godine ostvarila je dobit od tri i po milijarde dinara, što je 39 odsto više nego u 2010. godini, a ukupna imovina te banke povećala se na oko dve i po milijarde evra.

U jakoj tržišnoj utakmici u proteklih deset godina banke sa našim kapitalom dobro su se nosile i preživele, pa je sada svaka peta banka u Srbiji sa većinskim domaćim ulogom.

Guverner je nedavno ponovio stav da domaće banke ne treba prodavati što znači da se ne dovodi u pitanje dokapitalizacija ili prodaja Komercijalne banke.

Dragan Šantovac, član Izvršnog odbora Komercijalne banke, ističe da država, direktno ili indirektno, učestvuje sa 51 odsto vlasničkih prava u Komercijalnoj banci.

"Ta prava bi zadržala i posle 2012. odnosno 2013. godine, sa dokapitalizacijom od 100 miliona evra", objašnjava Šantovac.

Akcijama te banke trguje se na Beogradskoj berzi. Najviša cena od dinara po akciji bila je 15.500 i to 18. aprila 2007. godine, a najniža od 16. marta ove godine 1.612 dinara.

Iako se za sada ne planira prodaja domaćih banaka, razmišlja se o njihovom ukrupnjavanju.

Prema rečima Hasana Hanića, dekana Beogradske bankarske akademije, jedno od rešenja je da se broj banaka, kojih trenutno ima 32 ili 33, svede na manji broj koje bi imale veći kapital.

"Na taj način te banke mogle bi da pružaju podršku velikim projektima koji zahtevaju veoma velika ulaganja i to je jedan od načina da se osnaži sektor, zaključuje Hanić.

U Srbiji banke su privredi i stanovništvu pozajmile više od 12 milijardi evra od čega građanima pet milijardi evra. S druge strane, polovina kreditnih pozajmica banaka potiče od štednih uloga naših građana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво