Читај ми!

Memorandum o novoj hidrocentrali

Potpisan Memorandum o saradnji za razvoj projekta reverzibilne hidrocentrale "Bistrica". Projekat sa kanadsko-kineskim konzorcijumom obezbediće dodatnu sigurnost energetskog sistema, posebno kada nema dovoljno struje, poručuju iz EPS-a.

Elektroprivreda Srbije potpisala je sa kanadsko-kineskim konzorcijumom kompanija Memorandum o saradnji za razvoj projekta reverzibilne hidrocentrale "Bistrica", čija je vrednost procenjena na oko 600 miliona evra.

Memorandum su potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković, potpredsednik u direkciji za hidroelektrane i elektroenergetski sistem kanadske kompanije "Lavalin" Žan Fransoa Bakl i zamenik generalnog direktora i finansijski direktor kineske kompanije "Čajna nuklear pauer inženjering" Žang Kibo.

Generalni direktor EPS-a je najavio da će priprema tehničke dokumentarcije za taj projekat snage 680 megavata početi odmah.

Marković ocenjuje da je izgradnja reverzibilne HE "Bistrica" na Limu od velikog značaja za Srbiju i region, jer će obezbediti dodatnu sigurnost energetskog sistema, posebno kada nema dovoljno električne energije i kada je struja najtraženija.

Izgradnja te hidroelektrane trajaće pet do šest godina, a na realizaciji tog projekta biće angažovani domaći stručnjaci i građevinske firme, kanadska tehnologija i kineske finansije, rečeno je posle potpisivanja memoranduma.

Mamorandum podrazumeva saradnju energetskih kompanija iz tri zemlje na pripremi studije opravdanosti, studije uticaja na životnu sredinu, kao i izradu finansijskog plana za izgradnju reverzibilne HE "Bistrica".

Dobra vest za potrošače struje  

Ambasador Kanade u Srbiji Roman Vaščuk, koji je prisustvovao potpisivanju memoranduma, ocenio je da je početak rada na projektu  "Bistrica" dobra vest za potrošače struje u Srbiji i regionu, kao i za životnu sredinu i za tripartitnu saradnju između Srbije, Kanade i Kine.

To će obezbediti dodatnu sigurnost snabdevanja strujom Srbije i regiona, rekao je Vaščuk, koji je podsetio na kanadsko-srpski projekat izgradnje topionice u RTB Boru, što će pomoći Srbiji da bude značajna svetski "igrač" u rudarstvu.

Ekonomski savetnik u Ambasadi Kine u Beogradu Džu Liang Či izrazio je očekivanje da će što pre biti potpisan i ugovor i početi izgradnja te hidroelektrane.

Precizirao je da će kinska kompanija dati svoj doprinos kroz opremu, a ako je potrebno i da se preko neke kineske banke obezbedi povoljan kredit za taj projekat.

Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić kaže da će sa izgradnjom revezibilne hidroeletkrane "Bistrica" i uz postojeću HE "Bajina Bašta" Srbija imati sistem dve povezane reverzibile hidrocentrale najvećeg kapaciteta u regionu.

"Energetika je žila kucavica srpske ekonomije i sve investicije u razvoj energetike su ulaganja u celokupni razvoj Srbije", ocenio je Škundrić.

Kanadska kompanija "Lavalin" ima značajno iskustvo u inženjeringu i izradi hidroenergetskih projekata, a u Srbiji realizuje i projekat izgradnje Topionice u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor". 

"Čajna nuklaer pauer inženjering" bavi se izgradnjom nuklearnih elektrana i namerava da se uključi u razvoj hidroenergetskih projekata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво