Читај ми!

Recept za privlačenje investicija

Vojvodina je na četvrtom mestu od 110 evropskih regiona po isplativosti ulaganja. Više od 230 stranih kompanija uložilo je oko 6,5 milijardi evra. Infrastruktura i blizina granice nisu jedini razlozi za ulaganje, već i olakšana procedura dobijanja potrebnih dozvola, poručuju investitori.

U Vojvodini posluje više od 230 stranih kompanija koje su uložile gotovo 6,5 milijardi evra i zaposlile 63.000 ljudi. Najviše je slovenačkih, italijanskih i nemačkih firmi, s tim što su Nemci uložili najviše novca.

U zemlji bez vetrenjača, "Simens" već sedam godina proizvodi vetrogeneratore. Do sada su zaposlili 600 radnika i otvaraju treći pogon. Infrastruktura i blizina granice, kažu, nisu jedini razlozi da baš u Subotici ulože 70 miliona evra.

"U Subotici smo dobili otvoreno uho koje je rešavalo probleme, svi naši problemi, građevinske i ekološke dozvole su bili rešeni za mesec dva dana", rekao je generalni direktor "Simensa" Tihomir Rajlić.

Prema njegovim rečima, nisu morali da idu od šaltera do šaltera i da objašnjavaju svaki put šta žele. 

Da je sever Srbije dobro mesto za ulaganje ocena je i Fajnenšel tajmsa. Po isplativosti ulaganja Vojvodina je na 4. mestu od 110 evropskih regiona. Sada, predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić kaže ne može da se odbrani od investitora.

Pajtić kaže da su dodatno ubrzanje stanim investitorima dala dva elementa, status kandidata za članstvo i priznanje Fajnenšel tajmsa, tako da ih je više nego pre nekoliko meseci.

"Glavno interesovanje je usmereno na agrarnu, prerađivačku, automobilsku industriju, energetiku", rekao je Pajtić.

Do 2014. godine, Vojvođani imaju dogovoreno ulaganje još oko 830 miliona evra. Sve je to, kažu, rezultat ulaganja u infrastrukturu, gasifikaciju, planske dokumentacije u većini opština i što imaju poseban Fond u kome je šesnaestoro zaposlenih investitorima na raspolaganju skoro 24 časa.

Branislav Bugarski iz Fonda za podršku investicija u Vojvodini kaže da su to ljudi sa iskustvom u inostranstvu, koji govore bar dva strana jezika.

Investitore ne zanimaju samo propisi i putevi.

"Ne smemo da zaboraviom da investitori imaju porodice i da su školstvo i zdravstvo još jedan bitan segment, iako nisu tesno vezani za privlačenje stranih ulaganja", kaže Bugarski.

Najviše novca stranci su uložili u Novom Sadu dve milijarde i 300 miliona evra, ali uglavnom u finansije i informacione tehnologije. Zato Vojvođani kažu da će u narednom periodu pokušati da i u okolinu Novog Sada privuku što više investicija u proizvodnju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво