Читај ми!

Veliki potrošači bez struje

Dve hiljade ustanova i preduzeća, koja nisu od vitalnog značaja, ostaće bez struje, odlučila Vlada. EPS počeo da isključuje struju. Domaćinstva bez restrikcija. Najsiromašniji građani biće oslobođeni plaćanja računa za struju za februar.

Vlada Srbije donela je odluku da se u naredna 24 sata isključi struja za dve hiljade ustanova i preduzeća koja nisu od vitalnog značaja.

EPS je počeo da primenjuje naredbu raniju Vlade o isključenju struje industrijskim potrošačima. Građanima i ustanovama koje obezbeđuju vitalne usluge (toplane, bolnice, vodovodi, prehrambeni kombinati i slično) struja neće biti isključivana. Lokalnim samoupravama naloženo je da se ukine dekorativna i reklamna rasveta.

U toku je proces obaveštavanja preduzeća koja će biti obuhvaćena restrikcijama, a spisak kompanija uskoro će biti objavljen na internet sajtu Vlade.

Iz EPS-a je saopšteno da se ne planiraju nikakve restrikcije u snabdevanju domaćinstava, "osim u slučajevima više sile".

EPS je odobrio predlog predsednika Borisa Tadića da se najsiromašniji građani Srbije oslobode plaćanja računa za struju za februar. Stručni tim Direkcije za trgovinu EPS će razmatrati svaki pojedinačni zahtev, pre svega korisnika materijalnog obezbeđenja.

Apeli najviših državnih organa i EPS-a da se struja štedi nisu urodili plodom, jer je potrošnja juče na teritoriji Srbije sa Kosovom i Metohijom ponovo porasla i dostigla nivo od 162,67 miliona kilovat-časova, naveli su u EPS-u.

Iz te kompanije je upozoreno da se, ako se nastavi ovako velika potrošnja struje, bez restrikcija može izdržati još 7 do 10 dana.

Međutim ima i onih koji sami već zaustavljaju mašine.

Vlasnik štamparije iz Valjeva Milun Trifunović rekao je da sobzirom na smanjenje napona ne mogu da funkcionišu punim kapacitetom pa su prinuđeni da izvrše neke preraspodele rada mašina. Prema njegovim rečima, od štamparskih mašina otprilike jedna mašina radi, a jedna ne radi.

"Postrojenja u tehnološkom sistemu rade u dve smene punim kapacitetom, ali ne puštamo treću smenu. U trećoj smeni u Alfa plamu je praktično nulta potrošnja struje", rekao je generalni direktor "Alfa plama" Velin Ilić.

Direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović je rekao da u toplanama energenata ima dovoljno i da su isporuke gasa i električne energije redovne, iako potrošnja dostiže istorijske maksimume.

Kritično u "Kolubari"

Zoran Manasijević iz EPS-a, koji je i predsednik Štaba za praćenje elektroenergetske situacije, naglasio je da je od jutros kritično stanje na kopovima Rudarskog basena "Kolubara", koje ugljem snabdeva najveću termoelektranu u Srbiji "Nikola Tesla" (TENT).

"Zbog temperature od -30 stepeni Celzijusa, došlo je do zamrzavanja tehnike i izuzetno otežanog prevoza uglja do termoelektrana", istakao je Manasijević.

Manasijević je naglasio da je potrošnja struje na teritoriji Srbije sa Kosovom i Metohijom juče ponovo porasla i dostigla novi rekordni nivo od 162,67 miliona kilovat-časova električne energije.

"Uvoz električne energije dostigao je limit zbog veoma teške situacije u celom regionu, ali i zbog nemogućnosti transporta većih količina energije", naveo je Manasijević.

Manasijević je rekao da je trenutni uvoz struje oko 800 megavata na čas, "čime je dostignuta gornja granica mogućeg uvoza, ali da ovaj nivo uvoza neodrživ, jer je Bugarska objavila da od ponedeljka neće biti moguć uvoz sa njene teritorije".

"To će dodatno otežati elektroenergetsku situaciju jer praktično neće biti mogućnosti za dodatni interventni uvoz, rekao je Manasijević i objasnio da će u tom slučaju dnevni uvoz iznositi redovnih 4.800 megavatčasova dnevno, umesto sadašnjih 18.000 megavatčasova", rekao je Manasijević.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи