Читај ми!

Potrošnja struje preko granice

"Elektroprivreda Srbije" apeluje na građane da racionalno troše električnu energiju, jer potrošnja iz dana u dan premašuje rekorde. Dodatni problem je led na rekama, jer može da ugrozi proizvodnju i u hidroelektranama i u termoelektranama.

Ledeni dani doveli su potrošnju i proizvodnju struje do apsolutnih rekorda. Dnevna potrošnja premašuje i 162 miliona kilovat-časova, što do sada nije zabeleženo. U EPS-u kažu da je situacija izuzetno teška. Apeli i saveti za štednju nemaju efekta, pa traže pomoć države kako bi se potrošnja smanjila.

Svi raspoloživi proizvodni kapaciteti EPS-a danima rade punom snagom. Uvoz pokriva 10 odsto potrošnje. Međutim, to uskoro, kažu, neće biti dovoljno, ako se potrošnja ne smanji.

Dodatni problem je led na rekama, jer može da ugrozi proizvodnju i u hidroelektranama i u termoelektranama.

"Trenutnu energetsku situaciju možemo okarakterisati kao stabilnu, ali veoma tešku koja u ovakvom režimu ne može dugo da potraje", kaže pomoćnik generalnog direktora EPS-a Zoran Manasijević.

On je ponovio da EPS ne planira restrikcije struje, ali da je neophodna racionalnija potrošnja. 

"Da ne bi došlo do restrikcija, potrebna je racionalizacija u potrošnji. A ove mere koje je Vlada preduzela nisu, očigledno, urodile plodom", rekao je Manasijević.

EPS traži od nadležnih da odredi ko i koliko u ovim uslovima mora da umanji potrošnju kako bi je bilo za građane i prioritetne delatnosti. Važno je i ne dogrevati stanove priključene na daljinske sisteme.

Trećina toplana već greje 24 sata, dok druge gde ima mogućnosti produžavaju grejanje do ponoći. Međutim, iako je Vlada dala mazut iz Robnih rezervi, desetak toplana ga nema dovoljno. Problem je otežan transport.

"'Toplana Knjaževac' raspolaže zalihama mazuta od četrdesetak tona. Ta zaliha obezbeđuje rad toplani u naredna četiri dana. Obezbeđena je još jedna cisterna i, ako vremenske prilike, dozvole, očekujemo da ta cisterna uskoro stigne", kaže direktor toplane u Knjaževcu.

I potrošnja gasa je povećana i za sada ga ima dovoljno. U "Gaspromu" kažu da isporučuju samo ugovoreni gas. Evropske zemlje traže dodatnih čak 50 odsto količina, ali to, kažu, ne mogu da pokriju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво