Читај ми!

Odloženo plaćanje dobro dođe

Građani sve češće kupuju samo najneophodnije životne namirnice, pa je u korpi sve manje proizvoda. Potrošači koriste plaćanje robe na odloženo, ali stručnjaci upozoravaju da je neophodan oprez.

Pad životnog standarda i nedostatak novca naterao je brojne potrošače da manje kupuju, pa čak i da se mnogih stvari odreknu. U takvoj situaciji, čini se, odloženo plaćanje na 30, 60 pa čak i 180 dana može dobro da dođe.

Iako je uvek bolje trošiti onoliko koliko se ima, kada to nije moguće, kažu stručnjaci, odloženo plaćanje je dobra opcija. Ali, kako navode, to bi trebalo koristiti samo da se trenutak nemanja prevaziđe i dodaju da je veoma važno biti oprezan.

"Suština je da svi budu svesni da će to doći na naplatu i da ne uđu u problem da grupišu sve te naplate u jednom trenutku kada budu u problemu sa isplaćivanjem svih tih rata", kaže Dušan Uzelac, urednik portala "Kamatica".

U poslednje vreme postoje ponude zahvaljujući kojima, kada računi dođu na naplatu, jedva možete da se setite šta ste kupili, budući da je rok plaćanja 180 dana.

U jednoj od takvih prodavnica kažu da kupovina na odloženo plaćanje čini više od tri odsto prometa. Kompanija sama finansira sve troškove, pa kupci ne plaćaju kamatu.

"Mogućnost odloženog plaćanja, kao i sve popularnije akcije su jedan od najboljih vidova da se potrošaču trenutno pomogne, odnosno da se potoršač vrati u maloprodajne objekte u broju u kom je nekada tu bio", kaže Olivera Ćirković iz "Univereksporta".

Odloženo plaćanje čak i pri kupovini osnovnih životnih namirnica, samo odslikava stanje u privredi i džepovima građana.

Biljana Stepanović iz "Biznis info grupe" kaže da i samim trgovcima to ne ide u prilog, zato što oni čekaju da im se plati za 90 ili 180 dana.

"Oni za to vreme moraju ili da ne plate dobavljaču ili da ga oteraju u gubitke i nelikvidnost ili da uzmu kredit i da ih to košta, da plaćaju kamatu i da možda prevale u cenu", objašnjava Stepanovićeva.

Zato ne čudi najava trgovaca da bi ograničavanje rokova plaćanja na najviše 60 dana, moglo da skrati i odloženo plaćanje na maksimalno 60 dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво