Читај ми!

Program za spas kompanija

Vlada Vojvodine, na osnovu programa usvojenog pre dve godine, preduzima mere za oporavak 27 preduzeća, koje donose dobre rezultate, rekao Bojan Pajtić, posle obilaska "Žitoprodukta".

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je trenutno 27 kompanija u programu spasavanja loše privatizivanih vojvođanskih kompanija.

U tim kompanijama radi više hiljada ljudi i za njih je vezano više desetina koopernata, rekao je Pajtić prilikom posete zrenjaninskom "Žitoproduktu", koji je u tom programu Vlade Vojvodine.

Pajtić je podsetio da je pokrajinska vlada pre dve godine pokrenula projekat spasavanja kolektiva koji imaju perspektivu i tradiciju, a koji su bili praktično upropašćni lošom privatizacijom ili neodgovornim poslovanjem nakon privatizacija.

"Taj program mera podrazumeva uključivanje svih onih instrumenata kojima pokrajinska Vlada raspolaže i dodatno angažovanje u pronalaženju strateških partnera, tržišta, mogućnosti investicija u kompanije", istakao je Pajtić.

Rezultati tog programa se, kako je rekao Pajtić, već vide u mnogim kolektivima gde se ranije dešavalo da radnici nisu primali plate, kao što je to slučaj bio u "Žitoprooduktu", koji je bio potpuno blokiran i zbog čega je bilo ugroženo snabdevanje hlebom.

Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je rekao da je "Žitoprodukt" obnovio poslovanje i da  godinu dana nakon toga od 144 radnika radi 126, "bilo kroz zakup slovenačke kompanije "Dondon", bilo u samom Žitoproduktu".

"Slovenački partner je ne samo revitalizovao Žitoprodukt već i pekaru u Kikindi i Fidelinku, a u međuvremenu je uz pomoć države dubioza i blokada od preko 300 miliona dinara skinuta", rekao je Pajtić. 

Vasin je istakao da će slični projekti biti realizovani i u zrenjanskom "Ipoku", "Banat semenu" i dodao da će stečaj u zrenjaninskom "Luksolu" biti završen i firma oporavljena.

Zrenjaninski "Žitoprodukt", po odluci Višeg suda u Beogradu od 1. januara prošle godine, nije u vlasništvu Đorđa Božića kojem je privremeno oduzeto pravo upravljanja nad 72 odsto imovine, a deo fabrike je sredinom godine zakupila slovenačka firma "Dondon".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво